Žive u Srpskoj, a državljani FBiH

10.11.2011.

Opština Foča

FOČA – Otkako postoji Republika Srpska, stanovnici fočanskog naselja Jošanice njeni su počasni državljani. Danas, ipak, na njihovim uvjerenjima o državljanstvu piše da su državljani Federacije BiH, a lične karte i sva ostala dokumenta su iz Srpske.

Jošančani svoja uvjerenja o državljanstvu moraju da izvade u opštini Foča-Ustikolina jer su njihove matične knjige iz Foče vraćene još početkom 2004. godine.

Teritorija Jošanice oduvijek pripada RS, dok je Foča-Ustikolina, nekadašnja Ustikolina, poslije Dejtonskog sporazuma ušla u sastav FBiH. Jošančani smatraju da im nikako ne može u dokumentima pisati da su državljani Federacije, ako teritorijalno pripadaju RS i ako su im sva ostala lična dokumenta izdata u Srpskoj.

– Sva moja lična dokumenta su iz RS, i po svim elementima mi pripadamo teritoriji Srpske. Opština je naše matične knjige predala Ustikolini gdje moramo ići po dokumenta. Oni nam izdaju dokumenta na kojima pored države BiH stoji i entitesko državljanstvo, po kojem mi ispadamo državljani FBiH – priča Boro Ivanović, jedan od mještana Jošanice.

Ivanović je naglasio da se on i drugi Jošančani sa razlogom brinu, jer pogrešno državljanstvo može da ih spriječi u ostvarivanju mnogih prava, prilikom traženja zaposlenja, brojnih konkursa, pa čak i kreditnih zaduženja.

On je rekao da je na dokumentima, koja su prije vraćanja matičnih knjiga u Ustikolinu imali mještani Jošanice, stajalo da su državljani RS.

– Sada se pojavljuju dupli dokumenti koji su u suprotnosti. Samo zato što nisu dobro ažurirali podatke u opštini su nam napravljeni lažni dokumenti. Nije nam problem otići u Ustikolinu po dokumente, ali neka to budu dokumenti na kojima piše faktičko stanje, da smo teritorijalno i po rođenju iz RS, a ne iz FBiH – rekao je Ivanović.

Ivanović kaže da ovaj problem imaju i mještani pojedinih drugih mjesnih zajednica na području opštine Foča.

– Nismo to samo moja porodica i ja, već mnogo drugih mještana u Foči – naglasio je Ivanović.

U fočanskom Odjeljenju za opštu upravu kažu da je ovakav slučaj bio problem brojnim Fočacima sve do donošenja novog Zakona o matičnim knjigama.

– Tokom 2003. i 2004. godine opština Foča Ustikolina je od Foče zatražila matične knjige za područje koje im pripada. Još tada se pojavio problem lica koja imaju prebivalište na području RS, ali su im upisi iz matične knjige na području opštine Foča-Ustikolina – rekla je Dragica Kulić, načelnik Odjeljenja.

Ona je dodala da je donošenjem novog zakona ostavljena mogućnost da opštinski organ uprave može po zahtjevu stranke provesti postupak i promijeniti entitetsko državljanstvo.

Ministarstvo

Komentarišući ovaj specifičan slučaj mještana Jošanice, u Ministarstvu lokalne uprave u samouprave RS rekli su da ovakve probleme može da rješava isključivo opština u kojoj žive, jer je ona nadležna za matične knjige.