70 godina Prve proleterske

Novosti - 19. decembra 2011. 058.ba

Rudo-Prva proleterska

RUDO – U Rudom su se u nedelju okupili učesnici NOB i podsetili na decembarske dane 1941. godine. Emotivni susreti partizana iz bivših SFRJ republika.

Rudo se slabo razvija

OKO Rudog u nedelju sneg, a u gradu ”partizani”, kao i onih dana od 17. do 22. decembra 1941. godine, kada je Josip Broz Tito od 1.199 boraca od Prvog i Drugog crnogorskog bataljona, dva Kragujevačka, Šumadijskog i Beogradsko-posavskog bataljona, formirao Prvu proletersku brigadu.

Kao i tada i u nedelju je na mestu postrojavanja partizana stajao Aleksandar Belojević (91), rodom iz Moračice, kod Podgorice, i 66 godina stanovnik Beograda. Uz njega, a iz sastava Prve proleterske brigade stajali su i Miloš Bandić, koji se u Rogatici pridružio Prvoj proleterskoj, a Splićanin Zdenko Duplančić to je učinio 1943. godine.

U ime boraca i poštovalaca, koji neguju tradicije Prve proleterske u Beogradu, skupu u Rudom se obratila Snežana Janić-Lukinović, sekretar sekcije iz Beograda, čiji su otac, dva strica i četiri ujaka bili u sastavu Kragujevačkog bataljona.Pred spomenikom Prvoj proleterskoj pozdrave je okupljenim ratnim saborcima, poštovaocima partizanske borbe i malobrojnim Ruđanima, u ime SUBNOR-a RS uputio Romanijac Svetozar Bjeković, a u ime Saveza antifašista iz Kantona Sarajevo, pozdrave je izrekao Veljo Droca.

– Žao mi je što se Rudo ovako slabo razvija, što je zamrla industrija, a opet se radujem kada vidim još dosta kuća i građevina iz onih decembarskih dana 1941. godine, kada sam kao kurir, gore sa tromeđe Rudog-Priboja-Pljevalja, referisao Rankoviću, a onda u Rudo i doveo saborce Drugog crnogorskog bataljona. Ono čega se i danas sa bolom sećam, a nosim iz Rudog, jeste prvi boj ”Prve proleterske” u Gaočićima, kod Rudog, kada su u okršaju sa Italijanima poginuli otac i sin, oba iz Kragujevca, a otac uz to bio i solunski borac – kaže Aleksandar Belojević, koji je u Rudo doputovao sa sinom Goranom, profesorom na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i Podgorici i Foči.

Najmlađi u stroju u Rudom u nedelju je bio desetogodišnji Sandro Sekulić, rodom iz Srebrenice, sin novinara Marinka Sekulića kojeg je iz Vogošće dovela baka Fatima Useinović.

– Moj otac Nurija Hadžiarapović, a Sandrov pradeda, bio je partizan. Kćerka Nermina i zet Marinko su u Srebrenici, a njihovo četvoro dece, zbog boljih uslova za školovanje su kod mene u Vogošći – kaže Fatima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: