Anastas Kuškovski se predstavio zanimljivom izložbom umjetničkih fotografija

06. decembra 2011. 058.ba

Anastas Kuškovski

LAZURNA RAPSODIJA VODE

VIŠEGRAD – Višegrađani su u utorak veče imali priliku da u holu Doma kulture vide zanimljivu izložbu umjetničkih fotografija pod radnim nazivom „Lazurna rapsodija i vode“, čiji je autor Anastas Kuškovski iz Vevčana u Makedoniji.

Fotografije, na kojima dominiraju vode makedonskih jezera i rijeka koje se ulijevaju u Jadransko more, je rezultat prekograničnog projekta Skopskog Centra savremenih umjetnosti, koji na ovaj način omogućava lokalnim umjetnicima iz ruralnih sredina da svoje stvaralaštvo predstave publici na područjima bivše Jugoslavije, u cilju građena nekih novih kulturnih mostova.

Anastas Kuškovski-izložba

– Svojim slikama pokušao sam napraviti epsku sliku lazura rijeka i jezera. Tako ova epska foto priča započinje vodama Prespanskog jezera, koje na čudnovat način napajaju Ohridsko jezero. Od njega na još čudesniji način ističe rijeka Drim, koji se kod Skadra predaje rijeci Bojani. Ta ljubavna igra velike vode produžava do beskrajno plavih voda Jadranskog mora, pojasnio je Kuškovski.

U okviru izložbe priređena je video prezentacija stvaralaštva ovog makedonskog umjetnika, kao i zanimljivih narodnih karnevalskih običaja iz vevčanskog kraja koje je Kuškovski ovjekovječio objektivom foto aparata.

Anastas Kuškovski u Makedoniji važi za svestranog umjetnika. Član je Društva pisaca Makedonije, autor je brojnih amaterskih dokumentarnih filmova, a snimanjem umjetničkih fotografija bavi se od 1957. Godine.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Kultura u ruralnim zajednicama“ Fondacije „Mozaik“ iz Sarajeva, koji finansira Švajcarski program za kulturu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,