Bogoslovija čeka kredit

Glas Srpske - 16. decembra 2011. 058.ba

Bogoslovki fakultet-nova zgradaFOČA – Iako je adaptacija bivše zgrade „Maglića“ za potrebe Bogoslovskog fakulteta najavljena još u maju, a njen završetak do početka akademske godine, svi rokovi su premašeni, a zgrada stoji u stanju u kakvom je i bila prije najavljenih obećanja.

Vlada RS kupila je prošle godine zgradu direkcije „Maglića“ za 800.000 maraka, a 12. maja Njegova svetost patrijarh Irinej blagoslovio je početak radova. Resorni ministar Anton Kasipović prilikom posjete Foči 12. novembra rekao je da za početak radova nedostaje oko 1.400.000 maraka te da ta sredstva, kako je tada rekao, uskoro očekuje.

Dekan Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Boris Brajović očekuje da će radovi na rekonstrukciji zgrade krenuti na proljeće iduće godine.

– Nadamo se da će iz kredita koji će Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobiti od austrijske vlade biti obezbijeđena sredstva za adaptaciju i opremanje nove zgrade Bogoslovskog fakulteta, tako da, ako Bog da, očekujemo da se u septembru iduće godine uselimo u novu zgradu – rekao je Brajović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da je iz prve faze projekta „Modernizacija fakulteta“ u RS iz kreditne linije sa Austrijom obezbijeđen novac za opremanje fakulteta za dva univerziteta, u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, u vrijednosti od 13 miliona evra.

– Isporuka ove opreme Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koja će biti raspoređena na sedamnaest njegovih fakulteta, trebalo bi da bude početkom iduće godine – rekla je službenik za odnose sa javnošću u resornom ministarstvu Branka Rogač.

Vlada RS dala je saglasnost i za kandidovanje druge faze projekta „Modernizacije fakulteta“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu u iznosu od 20 miliona evra kod austrijske vlade na osnovu sporazuma o finansijskoj saradnji koji je zaključen između Savjeta ministara BiH i Republike Austrije.

– Drugom fazom ovog projekta predviđeno je da dvadeset odsto sredstava bude utrošeno za građevinsku adaptaciju prostorija Univerziteta koje služe za nastavu i prostorija koje služe za smještaj studenata u Lukavici, Palama, Zvorniku i Foči. Na ovaj način bi mogao da bude riješen problem i Bogoslovije u Foči – rekla je Rogačeva.

Rogačeva je dodala da je realizacija ovog projekta u toku, ali nije mogla precizirati kada će sve biti završeno.

– Jako je teško prognozirati kada će sve biti do kraja realizovano zato što proces zahtijeva aktivnosti više drugih faktora, pa i ratifikaciju sporazuma na nivou BiH, tako da ćemo pokušati da omogućimo da novac bude dostupan u idućoj akademskoj godini – rekla je Rogačeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković potvrdio je „Glasu Srpske“ da je prva faza iz linije austrijskog kredita u toku, te da oprema za fakultete već kreće, a druga faza je u proceduri.

Neizvjestan i studentski dom

Pored adaptacije zgrade Bogoslovije, Vlada RS u Foči je započela projekat izgradnje studentskog doma, koji je jedan od uslova akreditacije fakulteta. Iako smo na Medicinskom fakultetu u Foči informisani da je za izgradnju studentskog doma izabran izvođač radova, rektor Novaković je rekao da izvođač još nije zvanično izabran.

– Od svih ponuđača, ostala su validna samo dvojica. Treći tender će biti po pozivu, a novac za izgradnju doma je obezbijeđen – tvrdi Novaković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: