Bubicom do šestice

21.12.2011.

Ispit

FOČA – Puškice, bežične “bubice”, mobilni telefoni, prepisivanje sa papirnih maramica, podmetanje unaprijed napisanih odgovora, samo su neke od metoda koje đaci i studenti u fočanskim školama i fakultetima koriste radi postizanja prolaznih ocjena i položenih ispita.

Protiv prepisivanja se predavači na fakultetima i u školama bore na razne načine, uvode kaznene odredbe ili tehnike ometanja.

– Imali smo dva disciplinska postupka protiv studenata koji su koristili “bubice”. Jedan od njih je čak uhvaćen sa svojim pomagačem. Oni su opomenuti, jer profesori nisu zahtijevali rigoroznije kazne. Svako prepisivanje se od sada kažnjava zabranom izlaska na ispit čak i do godinu – rekli su u pravnoj službi Medicinskog fakulteta u Foči.

Na ovom fakultetu postavljeni su ometači s ciljem suzbijanja najpopularnijeg metoda prepisivanja, putem bežične “bubice”.

– To je sada hit prepisivanja i ne može mu se stati u kraj. Nabavili smo ometače koji ih prepoznaju, ali ni oni ne mogu u svakoj prostoriji i u svakom uglu da obave svoje. Takođe, zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona za vrijeme ispita – rekao je Igor Tešović iz pravne službe.

On je dodao da se rijetko koji student usudi da “vara” kada su u pitanju teški ispiti, jer se oni polažu usmeno.

U Srednjoškolskom centru u Foči kažu da se učenici najčešće opredjeljuju za prepisivanje sa puškica, olovke sa urolanim papirićima i zahvaljujući mobilnom telefonu u koji su snimili gradivo u obliku poruka.

– Nastavnici, kada uhvate prepisivača, oduzimaju mu rad, dobija se negativna ocjena, učenika upućuju pedagogu zbog prekršaja. Dalje o svemu odlučuje Odjeljensko vijeće, koje donosi odluku o smanjenju vladanja učeniku koji je prepisivao – pojasnila je pedagog u SŠC Foča Sanja Kulić i dodala da je veoma mali broj đaka kojima je vladanje smanjeno zbog prepisivanja. Nikola Kovač, profesor u srednjoj Bogoslovskoj školi u Foči, kaže da gotovo svi učenici prepisuju sa klupe i puškica.

– Na početku svakog pismenog rada ili kontrolnog tražim da učenici odlože mobilne telefone i sve nepotrebne stvari, koje im vratim na kraju časa – rekao je Kovač.

Na Bogoslovskom fakultetu kažu da nisu imali slučajeva prepisivanja jer se većina predmeta polaže usmeno.

Student koji nije želio da mu pominjemo ime kaže da se na prepisivanje odlučuje zbog preobimnog gradiva, kao i zbog nedostatka vremena za učenje svih predmeta.

– Koristio sam jednom i “bubicu” na preporuku “prijatelja”. Upalilo je, ali se zbog treme i straha nikad više nisam odlučio na taj metod – ispričao je ovaj student.

Sa druge strane, studentkinja Medicinskog fakulteta u Foči Slađana Tešović kaže da prepisivanje nije od velike pomoći.

– Prođe se jednom, ali te to gradivo ponovo čeka, posebno na medicinskim predmetima, i kad-tad ih moraš savladati – mišljenja je Tešovićeva.

Bogata tehnika prepisivanja

Kada god profesori ili nastavnici otkriju metod prepisivača, učenici i studenti uvijek odu korak dalje i izmisle novi. Njihova ponuda je na tržištu raznolika i sve pristupačnija.

Među najpopularnijim su bežične bubice boje kože, čije iznajmljivanje košta od 50 do 100 KM po ispitu, kamera olovke, a u posljednje vrijeme u upotrebi je i novi metod, takozvani sat za prepisivanje, koji se može naći po cijeni od 15 maraka po jednom školskom času. Čak se i putem “Fejsbuka” nude tehnike za prepisivanje i njihovo iznajmljivanje.