Dalekovodi nisu u minskom polju

Glas Srpske - 11. decembra 2011. 058.ba

Pazi mine

FOČA – Poslije pisanja „Glasa Srpske“ o dugogodišnjem problemu mještana fočanske MZ Cape, čiji se strujni dalekovodi nalaze u području za koje se sumnjalo da je minirano, nadležni su konačno potvrdili da elektro-vodovi nisu u minskom polju.

Ispostavilo se da to područje nije minirano, što je zvanično potvrdila nadležna državna agencija „BH MAK“ koja je još ljetos izviđanjem terena ustanovila da je ta površina bez rizika od mina.

Stanovnici ovog pograničnog područja prema Federaciji BiH neće više muku mučiti sa nestancima električne energije do kojih je obično dolazilo tokom zime.

Električari zbog straha od eventualnog postojanja mina nisu smjeli intervenisati niti sprovoditi bilo kakve popravke, pa su mještani znali danima da budu u mraku.

Zvaničnu potvrdu da je teren bezbjedan u fočanskoj „Elektrodistribuciji“ dobili su tek krajem protekle sedmice, a kako se ispostavilo prvobitni izvještaj koji je „MAK“ ljetos uputio tom preduzeću nije nikada ni stigao do električara.

U sljedećih nekoliko dana, radnici „Elektrodistribucije“ raskresaće rastinje oko dalekovodnih stubova, a zatim i sanirati eventualne kvarove na elektromreži.

– Zvali smo regionalnu kancelariju „MAK“-a u Palama i faksom smo dobili potvrdu da je trasa dalekovoda van zone opasnosti, tako da smo pristupili održavanju dalekovoda. Angažovali smo ekipu na raskresivanju, jer to nije odavno rađeno, pa je sve uraslo u drveće. Po raskresivanju, učvrstićemo stubove i užad i ako bude eventualnih oštećenja na njima popravićemo – rekao je tehnički rukovodilac u fočanskoj „Elektrodistribuciji“ Dragan Đorđević.

Za stanovnike mjesne zajednice Cape rješavanje ovog problema bilo je od životnog značaja.

– Imali smo dosta problema sa strujom. Sva sela u mjesnoj zajednici zimi su, čim bi snijeg pao, ostajala bez struje. I ljetos smo sedam dana bili u mraku. Tada je deminirana površina oko jednog stuba na kojem je bio kvar, a problem je ostao neriješen. Sada se ispostavilo da minsko polje ne postoji, pa se nadamo da električari više neće imati problema oko održavanja dalekovoda. Struja nam znači život, a na selu je zimi bez nje nemoguće – rekao je Brane Kostović, predsjednik MZ Cape.

Raskresavanje

Zbog uklanjanja rastinja oko dalekovoda, bez struje su ovih dana bila sela Filipovići, Cape, Brajići, Borovnići, Vranjevići, Željevo, Uljine, Jošanica i Dragoševina.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,