Intervju sa Milom Lakićem

31. decembra 2011. 058.ba

Mile Lakić

INTERVJU – Mile Lakić, direktor zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ a.d. Višegrad

22 GODINE USPJEŠNOG RADA

Zahvaljujući izuzetnoj zalaganju svih odgovornih lica, inžinjerskoj obučenosti i stečenom iskustvu zaposlenih zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ a.d. Višegrad, za 22 godine uspješnog rada, ostvarilo je odlične proizvodne rezultate.

Bez sumnje, to je dobar razlog za ovaj intervju, objavljen u novogodišnjem trobroju u Fokusu, sa direktorom preduzeća, Milom Lakićem.

FOKUS: Vaš proizvodni uspon praktično je počeo izgradnjom, za sada, vaše jedine hidroelektrane „Višegrad“.

LAKIĆ: Nakon uspješne gradnje Hidroelektrana „Višegrad“ je zvanično počela sa radom 1989.godine, od kada se nalazi u neprekidnom pogonu. Za sve ove 22 godine, zaključno sa decembrom 2011.godine, na tri agregata HE „Višegrad“ ukupno je proizvedeno oko 19.900 GWh električne energije.

FOKUS: Mada očekujete pozitivne finansijske rezultate ipak niste najzadovoljniji sa ostvarenom proizvodnjom tokom 2011. godine.

LAKIĆ: Da, u 2011. godini proizveli smo nepunih 720 GWh električne energije ili 79 osto od godišnjeg plana. U proizvodnom smislu, u 2011. godini, desio se izuzetan slučaj u dosadašnjem radu HE „Višegrad“, obzirom da smo 2010. godine ostvarili rekordnu proizvodnju električne energije, a 2011. do sada najmanju, naravno „zahvaljujući“ nepovoljnoj hidrologiji.

2011-LOŠA HIDROLOŠKA GODINA

FOKUS: Tome je, svakako, kumovala izuzetno loša hidrološka godina, zbog velike ljetnje i jesenje suše.

LAKIĆ: Hidrološki gledano cijeli protekli period 2011. godine je bio izrazito sušan, što se odrazilo na ostvarenje proizvodnje električne energije. Prosječno ostvareni dotok na pregradnu branu HE „Višegrad“ bio je skoro 50 odsto niži od ostvarenog u 2010.godini. Posmatrano iz ugla hidrometeoroloških analiza, u 2011. godini je zabilježeno čak 40 odsto manje padavina od uobičajenog godišnjeg prosjeka, za gornji sliv rijeke Drine.

FOKUS: Predhodna poslovna i proizvodna 2010. godina je rekordna u svakom pogledu.

LAKIĆ: Tokom 2010.godine HE „Višegrad“ je ostvarila rekordnu proizvodnju od 1.283 GWh električne energije i neto finansijsku dobit od 10,97 miliona KM. Presudni faktori koji su doveli do ovakvih pozitivnih rezultata bili su izuzetno dobra hidrologija tokom cijele godine, visoka pogonska spremnost postrojenja, te dobra postignuta cijena za ostale kupce u izvozu energije od 9,86 feninga po kWh električne energije.

FOKUS: Kakva su finansijska očekivanja za 2011. godinu.

LAKIĆ: Uzimajući u obzir ostvareno kretanje proizvodnje, kao i činjenicu da je oko 80 odsto prozvedene električne energije usmjereno za podmirenje domaćih potrošača po regulisanoj cijeni od 1,43 fening za kWh, što je ubjedljivo najniža proizvodna cijena u našem sistemu, 2011. godine ne očekujemo značajniju dobit u poslovanju. I pored toga naš prevashodni cilj je poslovanje bez gubitka, što će biti značajno u izuzetno lošoj hidrološkoj godini. S druge strane računamo sa pozitivnom korekcijom cijene proizvedene električne energije za ostale kupce i za izvoz, na godišnjem nivou sa sadašnjih 6,70 feninga po kWh na očekivanih preko 7 feninga po kWh, kao i druge korekcije prihoda u skladu sa Ugovoru o regulisanju međusobnih ekonomskih odnosa u Mješovitom Holdingu „Elektroprivrede Republike Srpske“.

IZUZETNA POGONSKA SPREMNOST HE „VIŠEGRAD“

FOKUS: HE „Višegrad“ se godinama odlikuje izuzetnom pogonskom spremnošću svih postrojenja.

LAKIĆ: Pogonska spremnost agregata HE „Višegrad“ je na visokom nivou. Mjereno parametrima tehničke efikasnosti elektrane, raspoloživost agregata iznosi 90 odsto. Svi planski i neplanski zastoji, koji utiču na neraspoloživost i koji su evidentirani tokom 2011. godine, nisu doveli do „prosipanja“ vode bez energetskog korišćenja. Ove godine smo uspješno završili kapitalne remonte sa „vađenjem“ rotora na generatoru, gdje su pored redovnih godišnjih radova, zamjenjeni i hladnjaci nosećih ležajeva.

FOKUS: Pred vama je nova 2012. poslovna godina.

LAKIĆ: Planovi preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ za 2012. godinu vezani su za ispunjenje proizvodnih, ekonomskih i investicionih segmenata poslovanja. Plan ostvarenja proizvodnje u 2012. godini zacrtan je na 909 GWh električne energije, koji nastaje u skladu sa višegodišnjim hidrološkim nizom. Uz to, naš prioritet je održavanje pogoske spremnosti i ostvarenje planiranih prihoda i rashoda.

ZNAČAJNE INVESTICIJE

FOKUS: Najavili ste velike investicije do 2014. godine.

LAKIĆ: Tokom 2012. godine i trogodišnjeg perioda do 2012. godine planiramo do sada najveći obim investiranja u dosadašnjem radu HE „Višegrad“. Taj investicioni plan je oko 80,7 miliona KM. Investiranje u postrojenja je za nas od prioritetne važnosti jer je u direktnoj vezi sa pogonskom spremnošću i iznosi 38,2 miliona KM za naredne tri godine. Od toga ćemo već u 2012. godini investirati 9,6 miliona KM.

FOKUS: Praktično je okončan obiman posao oko planske dokumentacije i raznih dozvola za poslovnu zgradu, koja treba da se gradi na višegradskom Trgu palih boraca, odmah uz ćupriju na Drini.

LAKIĆ: Radovi na pripremi izgradnje poslovne zgrade „Hidroelektrana na Drini“ odvijaju se planiranom dinamikom. U prvoj polovini 2012. godine završavamo sve poslove vezane za izradu glavnog projekta za gradnju, kao i okončanje aktivnosti na odabiru izvođača radova. Prema našem planu izgradnja poslovne zgrade, sa ukupnim ulaganjem od oko 7 miliona KM, trebala bi biti završena tokom 2014.godine.

40 MILIONA KM GORNJEDRINSKIM OPŠTINAMA

FOKUS: Gornjedrinske opštine Višegrad, Rudo, Rogatica, Novo Goražde i Goražde od vas redovno dobijaju značajna finansijska sredstva koja koriste za vlastiti razvoj.

LAKIĆ: Od 2004. godine, zaključno sa 2011. godinom, ukupna zakonska naknada za potopljeno zemljište doznačena Gornjedrinskim opštinama iznosila je preko 40 miliona KM. Bitno je naglasiti da ova sredstva imaju zakonom definisanu namjenu i da se mogu koristiti za finansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata u ovim opštinama. Na taj način „Hidroelektrana na Drini“ svake godine ubrizgava zdrava i značajna finansijska sredstva ovdašnjim opštinama, postajući svojevrsni motor njihovog razvoja, što je itekako važno u ovim teškim vremenima.

FOKUS: Uz sve postignuto uspjeli ste tokom 2011. godine zaposliti 25 novih radnika.

NOVA RADNA MJESTA

LAKIĆ: Trenutno zapošljavamo 221 radnika. U 2011. godini primili smo 25 novih radnika raznih profila, što uz 15 radnika primljenih u 2010. godini, te planiranih 10 pripravnika, čini 50 novozaposlenih radnika za relativno kratko vrijeme. Ovim je Uprava preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ još jednom pokazala visoku socijalnu odgovornost koju pokazuje upravljajući ovim „biserom“ „Elektroprivrede Republike Srpske“.

FOKUS: Ima li bojazni od negativnog uticaja svjetske ekonomske krize.

LAKIĆ: Prema našim procjenama, koje stalno analiziramo, nije isljkučen indirektan uticaj ekonomske krize i na poslovanje našeg preduzeća „Hidroelektrana na Drini“. Ono što nas ohrabruje je činjenica da je preduzeće finansijski stabilno i sposobno realizovati sve tekuće obaveze kao i finansirati planirane investicione projekte, prateći ukupno stanje u „Elektroprivredi Republike Srpske“ i Republici Srpskoj u cjelini.

FOKUS: Do prije dvije godine imali ste velikih problema sa upravljanjem otpadom. Uspjeli ste to prilično sanirati.

LAKIĆ: Sve što dođe rijekom Drinom pri normalnom dotoku naše službe čiste i odlažu na deponiju. Problem su veće količine otpada koje dolaze sa velikim vodama i za sada ne postoji sinhronizovano upravljanje plutajućim otpadom na slivu rijeke Drine. Prvenstveno, ne postoji svijest građana da se smeće ne baca u rijeku. Ovaj problem je neophodno riješiti na međudržavnom nivou. Jedino na takav način se može i sačuvati rijeka Drina.

FINANSIRAJU GRADNJU „ANDRIĆGRADA“

FOKUS: Prepoznali ste značaj projekta „Andrićgrada“ i finansirali ste ga sa 750.000 KM.

LAKIĆ: Posebno sam zadovioljan što je Upravni odbor preduzeća u prilici da podrži megaprojekat – jedinstven na ovim prostorima, a pri tome se realizuje baš u Višegradu. Smatram da svi koji to mogu treba da daju svoju podršku profesoru Kusturici, kako bi se oavj projekat što prije završio. Ističem da za našer aktivnosti imamo podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske. Napominjem da smo u odlazećoj godini, što direktno, što indirektno preko opštine Višegrad, izdvojili 2,25 miliona KM, što je blizu 50 odsto troškova izgradnje prve faze „Andrićgrada“.

VIŠESTRUKI DOPRINOS DRUŠTVU

-Širok je spektar doprinosa preduzeća „Hisdroelektrane na Drini“ a. d. Višegrad ukupnom razvoju opštine i Republike Srpske, ističe na kraju intervjua Mile Lakić.

On naglašava da je prosječna cijena proizvedenog kWh električne energije najniža u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“, što utiče na formiranje tržišno prihvatljive krajnje cijene za sve kategorije potrošača u Republici Srpskoj. Tu su i naknade za potopljeno zemljište, koje zavise od proizvedene energije i direktno se doznačavaju opštinama koje ih po zakonu moraju koristiti za finansiranje vlastitih razvojnih programa. Tu je i naše izdvajanje za donacije u oblasti zdravstva, sporta, kulture, humanitarne svrhe i drugo, zatim izdvajanje za dividende vlasnicima akcionarskog kapitala, te redovno plaćanje poreza, doprinosa i članarine, naglašava Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,