Krsmanović kupovao i poklanjao na svoju ruku

Glas Srpske - 29. decembra 2011. 058.ba

Zdravko Krsmanović

FOČA – Bliski saradnici načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića potvrdili su da za kupovinu nekretnina fočanskog preduzeća „Srbinjeprevoz“ nije postojala odluka Skupštine opštine i da ta imovina nije trebalo da bude data u zakup već u trajno vlasništvo firmi „Peđa-turs“, sa kojom je Krsmanović zaključio ugovor o partnerstvu i poslovnoj saradnji.

Tokom jučerašnjeg nastavka suđenja Krsmanoviću, koji je u ovom predmetu optužen za zloupotrebu službenog položaja, njegovi saradnici nisu uspjeli da dokažu da je cilj kupovine nekretnina „Srbinjeprevoza“ bio javni interes.

Krsmanović je optužen da je zloupotrijebio službeni položaj i pokušao da pribavi imovinsku korist preduzeću „Peđa-turs“ tako što je 2007. godine protivpravno dao punomoć načelniku opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoranu Ćosoviću da u ime Skupštine opštine Foča na licitaciji kupi nekretnine „Srbinjeprevoza“, koji je bio u stečaju. Na taj način je oštećeno preduzeće „Autokomerc“ koje je ispunjavalo uslove da se pojavi na licitaciji.

Opština Foča je 2007. godine kupila imovinu „Srbinjeprevoza“ po najvišoj izlicitiranoj cijeni od 500.000 maraka, a Krsmanović je protivpravno zaključio kupoprodajni ugovor. Krsmanović je sa preduzećem „Peđa-turs“, čiji je vlasnik Predrag Kunarac, zaključio ugovor o partnerstvu i poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je kupljene nekretnine prodao, a ne dao u zakup tom preduzeću kako je tvrdio.

Aktuelni zamjenik načelnika opštine Foča Olivera Elez, koja je u periodu kupovine nekretnina „Srbinjeprevoza“ bila načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje, potvrdila je da span>za kupovinu nije postojala odluka i saglasnost Skupštine opštine, iako je to bilo neophodno.

– Kupovina nije bila predviđena budžetom i nisam znala za ugovore o kupovini i poslovnom partnerstvu sa preduzećem „Peđa-turs“, koje je sklopio načelnik – rekla je Elezova.

Na pitanje tužioca ko je dao urbanističku saglasnost preduzeću „Peđa-turs“ da sagradi autobusku stanicu i da li je ta firma imala građevinsku dozvolu, Elezova je rekla da ne zna. Tužilac joj je, međutim, pokazao dokument u kojem se vidi da je ona dodijelila saglasnost „Peđa-tursu“.

Stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje Rada Krnojelac, koja je učestvovala u izradi ugovora koji je Krsmanović potpisao sa „Peđa-tursom“, tvrdila je da se ne radi o prodaji nekretnina već o izdavanju pod zakup na 30 godina. Kada je tužilac zatražio da tu stavku pronađe u ugovoru, ona nije uspjela da pronađe član koji to predviđa.

Odbornici su za ugovore koje je sklopio Krsmanović saznali tek kada im je on poslao materijal za sjednicu Skupštine opštine. Krsmanović je tada naveo da opština nekretnine daje u zakup „Peđa-tursu, iako to u ugovoru nigdje ne piše. Krsmanović je na taj način pokušao da obmane odbornike, ali oni nisu dali saglasnost za ugovore.

Krsmanović, koji se juče pojavio u sudnici u svojstvu svjedoka, kazao je da je Skupština opštine tada donijela čistu političku odluku.

– Nisu podržali kupovinu nekretnina „Srbinjeprevoza“ samo da bih ja bio diskreditovan, jer je tada pred izbore politički sve bilo postavljeno protiv mene – rekao je Krsmanović.

On je ustvrdio da ugovor predviđa da preduzeće „Peđa-turs“ 30 godina koristi nekretnine koje je kupila opština, da sagradi autobusku stanicu i da bi zemljište bilo vraćeno opštini. Na pitanje tužioca u čijem je vlasništvu današnja autobuska stanica u Foči koju je sagradilo preduzeće „Peđa-turs“, Krsmanović je odgovorio da je u vlasništvu banke, jer je objekat pod hipotekom. Prema nezvaničnim informacijama autobuska stanica je u vlasništvu preduzeća „Inter-turs“, na čijem je čelu Krsmanovićeva kćerka.

Nastavak suđenja Krsmanoviću zakazan je za 23. januar.

Đajić

Vlasnik preduzeća „Autokomerc“ Vlado Đajić, koji je podnio prijavu protiv Krsmanovića, rekao je da je načelnik opštine Foča angažovao koalicione partnere da ga spašavaju, ali da u tome neće uspjeti, jer je jasno da je zloupotrijebio položaj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,