Krsmanoviću partneri otkazali poslušnost

16.12.2011.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Iako je juče trebalo da se održi posebna sjednica SO Foča sa jednom tačkom dnevnog reda na kojoj je trebalo da se usvoji rebalans budžeta, načelnik opštine Foča povukao je ovu tačku sa dnevnog reda i tako otkazao sjednicu.

Ipak, u vrijeme kada je trebalo da se održi sjednica u Sali za zasjedanje pojavili su se predsjednik SO Foča Lutvija Šukalo, predsjednik Kluba odbornika DNS-a Radojica Mlađenović i šef kluba odbornika SDS-a Vukan Stanković.

Šukalo je rekao da ga je načelnik Zdravko Krsmanović u srijedu pismeno obavijestio da povlači tačku rebalansa sa dnevnog reda.

Iako je telefonom obaviješten da neće biti sjednice, šef Kluba odbornika SDS-a Vukan Stanković kaže da je došao da ispoštuje proceduru, dok u DNS-u tvrde da se pravi razlozi neodržavanja posebne sjednice kriju negdje drugo.

– Naslućivalo se danima ranije da koalicioni partneri opštine ne funkcionišu. Vjerovatno je Krsmanović nekome manje, nekome više obećao, ali nepošteno je da se već dva puta tačka rebalansa povlači iz dnevnog reda – smatra Radojica Mlađenović.

U Klubu odbornika SNSD-a smatraju da povlačenje ove tačke od strane načelnika pokazuje neozbiljnost izvršne vlasti.

– Koalicioni partneri ne mogu da se dogovore gdje će utrošiti dva miliona i 250.000 KM koliko iznosi rebalans budžeta. Vjerovatno da načelnik treba da kupi skupštinsku većinu da to izglasa – rekao je Ljubiša Ivanović, predsjednik ovog kluba.

Obornik SNSD-a Slađana Kostović kaže da je pravi razlog neodržavanja sjednice javna tajna da su načelniku Krsmanoviću uskratili podršku i oni odbornici koji su do sada retroaktivno izglasavali sve što im je on ponudio.

– Biće zaista zanimljivo pod kojim će sad uslovima ti odbornici pristati da glasaju za rebalans. Njihovim glasanjem otvoriće se put za raznorazne aktivnosti načelnika Krsmanovića, između ostalog i za nove radnje preduzeća “HG inženjering” kojim, kako se priča, upravlja načelnik Krsmanović, kao i za “harčenje” budžetskih para – istakla je Kostovićeva.

Kostovićeva je dodala da će se, ukoliko Krsmanoviću izostane podrška koalicionih partnera, konačno otvoriti put za rasvjetljavanje njegove uloge u nanamjenskom trošenju opštinskog novca.

Kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, ozbiljno je dovedena u pitanje koalicija na lokalnom nivou, jer su koalicioni partneri Zdravka Krsmanovića, PDP i SDS nezadovoljni Krsmanovićevim manipulacijama.

Krsmanovićevo “obrazloženje”

U svom obrazloženju Krsmanović je naveo da se povlači tačka o rebalansu budžeta “iz razloga povezanosti ove tačke sa nacrtom budžeta i činjenicom da u tom nacrtu po standardima Trezora pet dosadašnjih primalaca grantova treba predvidjeti kao nove budžetske korisnike, a da je za njihovu projekciju osnov rebalans budžeta”.