Međurječje fenomen u Srpskoj

05. decembra 2011. 058.ba

Međurječje

RUDO – Ukoliko vas put navede od opštine Rudo do opštine Priboj između granice RS i Srbije naići ćete na mjesto Međurječje, jedinstveni prostor koji teritorijalno pripada Republici Srpskoj, okružen teritorijom Srbije pod čijom nadležnošću su sve institucije u njemu.

S obzirom na to da proces razgraničenja između BiH i Srbije još nije završen, Međurječje je danas eksklava BiH, a enklava Srbije.

Zamjenik načelnika opštine Rudo Vitomir Ćirović kaže da je Međurječje pravi fenomen na našim prostorima.

– To je prostor od četiri kvadratna kilometra koji teritorijalno pripada BiH, odnosno RS, a nema teritorijalnu vezu sa opštinom Rudo, dok je drugi fenomen da na toj teritoriji postoji škola, pošta, mjesni uredi i pogranična stanice policije od opštine Priboj, susjedne države Srbije. Ne možemo to nikome ko dolazi i posjećuje Rudo da objasnimo – pojasnio je Ćirović.

Stanovnici Međurječja, kojih je više od 150, poreze plaćaju RS, odnosno BiH, po čijim zakonima i posluju, a sve ostale obaveze izmiruju prema državi Srbiji.

– Ljudi ovdje imaju i dvojna državljanstva. Radimo u Srbiji, na primjer u fabrici automobila u Priboju, a živimo u RS. To je jedinstven slučaj, ali takve su okolnosti – kaže mještanin Međurječja Goran Grabovčić.

Njegova sugrađanka Sofija Vuković, koja u Međurječju živi od 1982. godine, kaže da im je dugo godina trebalo da shvate gdje se zapravo nalaze.

– Imamo srbijanska dokumenta i vezani smo za Srbiju, dok prema RS izmirujemo sve obaveze i za nju smo isto vezani – kaže Vukovićeva.

Nedeljko Bendić, direktor OŠ „Deveti maj“ u Međurječju, kaže da školu pohađaju i djeca iz Srbije i iz RS.

– Mi kao škola pripadamo Srbiji, djeca nemaju problema sa pohađanjem nastave, a ona se izvodi po srbijanskom programu – kaže Bendić.

Mještani pričaju da u Međurječju postoje dvije vikendice od rođene braće, udaljene jedna od druge svega dvadesetak metara, ali pripadaju dvjema različitim državama.

– Jedna vikendica je u Srbiji, a druga u RS – priča mještanin Slobodan Luković.

U odlučivanje kome Međurječje u procesu razgraničenja BiH i Srbije zapravo treba pripasti neophodno je da se uključi i Savjet ministara BiH. S obzirom na to da ova institucija još nije formirana, mještani Međurječja biće još dugo u nedoumici kome zapravo pripadaju.

Komisija za granice BiH

Slučaj Međurječja i proces određivanja granice između država trajaće još dugo jer je Komisiji za granice BiH koja se, zajedno sa srbijanskom bavi razgraničenjem dvije države, istekao mandat.

– Mi smo Savjet ministara BiH početkom šestog mjeseca obavijestili da ovoj komisiji ističe mandat i da Vijeće treba odlučiti ili o imenovanju nove komisije ili dati upute postojećoj o tehničkom mandatu, rekao je predsjedavajući Komisije za granice BiH Željko Obradović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,