Mine isključuju struju mještanima

01.12.2011.

Pazi mine

FOČA – Kada u fočanskoj mjesnoj zajednici Cape dođe do kvara na elektromreži, mještani ovog sela znaju danima da budu u mraku jer se dio dalekovoda nalazi na površini za koju se sumnja da je pokrivena minama.

U pitanju je trasa od 200 do 300 metara, odnosno pet dalekovodnih stubova. Zbog opasnosti od mina električari ne mogu da izađu na teren jer ne žele rizikovati život. Mještani Capa, koje se nalazi blizu granice prema Federaciji BiH, više puta su se obraćali nadležnim institucijama, ali uzalud.

– Obraćali smo se opštini i “Elektrodistribuciji”, ali oni prebacuju odgovornost jedni na druge. Načelnik opštine nam je obećao da će problem biti brzo riješen – priča predsjednik ove MZ Brane Kostović.

Proteklog ljeta struje u Capama nije bilo sedam dana, pa su mještani protestima morali da natjeraju nadležne da se ozbiljnije pozabave ovim problemom.

– Ljudima su se ljetos zamrzivači pokvarili. Htjeli smo da blokiramo put i kada smo ih pritisli, doveli su deminere i samo su prošli do jednog stuba. Čim snijeg padne, cijela mjesna zajednica ostane bez struje – rekao je Kostović.

U opštinskom Odjeljenju za opštu upravu kažu da je u junu ove godine Republička uprava Civilne zaštite poslala ekipu deminera koja je djelimično riješila problem.

– Ponovo smo slali urgenciju i Civilnoj zaštiti i državnoj Agenciji za borbu protiv mina, ali se do danas nisu pojavili. Plašimo se da u slučaju većih padavina ponovo ne dođe do prekida struje – kažu u opštini.

U fočanskoj “Elektrodistribuciji” tvrde da su uputili zahtjev pomenutoj agenciji, njenoj regionalnoj kancelariji u Palama da se deminira to područje, ali da oni to nisu učinili.

– Ne možemo da vršimo bilo kakve intervencije na tom području jer nemamo zvaničnu potvrdu da je ono deminirano – rekao je tehnički rukovodilac fočanske “Elektrodistribucije” Dragan Đorđević.

S druge strane, u Agenciji tvrde da su ekipe deminera još ljetos obilaskom ove trase utvrdile da je površina bez rizika o čemu su pismeno obavijestili “Elektrodistribuciju”.

– Iz “Elektrodistribucije” su tražili da se ispita trasa dalekovoda i mi smo to uradili. Jedan stub je tretiran deminerskom metodom dok nije izviđanje potpuno završeno. “Elektrodistribucija” je dobila papir da trasa nije minirana – rekao je rukovodilac regionalne kancelarije državne Agencije za borbu protiv mina u Palama Ljubo Savčić.

Sporan izvještaj

U fočanskoj “Elektrodistribuciji” tvrde kako nikada nisu dobili izvještaj da je teren deminiran.

– Tražićemo da nam ponovo pošalju izvještaj. U tom slučaju, neće više biti problema – rekao je Dragan Đorđević.