Održana 36. redovna sjednica SO Višegrad

30. decembra 2011. 058.ba

Opština Višegrad

USVOJEN BUDŽET ZA 2012. I REBALANS ZA 2011. GODINU

VIŠEGRAD – Opština Višegrad sa prvim danima 2012. godine startuje sa novim budžetom od 8,6 miliona maraka. Odluku o tome, nakon kraće rasprave, donijeli su odbornici opštinskog parlamenta na 36. redovnoj sjednici, održanoj 29. decembra 2011. godine.

Uz budžetske stavke iz prijedloga budžeta, koji je prošao sve prevdiđene procedure i javnu raspravu, na ovoj sjednici usvojeni su i novi odbornički amandmani: Pomoć za povratak i rekonstrukciju povećana je sa 30.000 na 50.000 maraka, grant Islamskoj vjerskoj zajednici Višegrad sa 9.000 na 12.000 maraka, dodatno su dobili KUD “Bikavac” 2.000 maraka, Boračka organizacija Višegrad 10.000 i Crveni krst Višegrad 3.000 maraka, SPKD “Prosvjeta” Višegrad dobilo je 5.000, Udruženje višečlanih porodica “Četiri plus” 2.000 maraka, za đaka generacije odobren je iznos od 3.000, a za troškove organizovanja hajki i nabavku hrane za divlje životinje 5.000 maraka.

Komentarišući budžet za 2012. godinu načelnik Višegrada Tomislav Popović je rekao da će u kapitalne investicije biti izdvojeno oko 2.000.000 maraka, te da su značajna sredstva predviđena za zapošljavanje, podsticaje razvoju poljoprivrede i sela, zatim za potrebe Centra za socijalni rad i druge namjene.

On je naglasio da opština Višegrad nije zadužena i da redovno izmiruje sve obaveze, ocjenivši da lokalna Administracija realno planira budžet, zbog čega je uravnotežen balans rashoda i prihoda.

-Ranije preuzete kredite za sanaciju gradskog vodovoda, izgradnju obaloutvrde, gradsku rasvjetu i sanaciju glavičkog potoka, redovno izmirujemo, potvrdio je Popović.

Predhodno su odbornici Skupštine opštine Višegrad, nakon rasprave, usvojili i rebalans budžeta za 2011. godinu, uz prihvaćene odborničke amandmane kojima je manastir Dobrun dobio dodatnih 1.000 maraka, Srednja škola „Ivo Andrić“ još 3.000, Boračka organizacija Višegrad dodatnih 10.000 i Rukometni klub „Višegrad“ još 3.000 maraka.

Rebalansom je Fudbalski klub „Drina HE“ dobio 12.000 i džudo klub „Višegrad“ 5.000 maraka.

Usvojeni rebalans budžeta za 2011 godinu iznosi 11,2 miliona maraka. Inače, budžet za 2011. godinu iznosio je oko 8.miliona maraka, a do povećanja je došlo povratkom opštinskih kredita i mirovanjem sredstava na računu opštine, zbog zakonske regulative koja je ranije propisivala način utroška sredstava od naknade za potopljeno zemljište.

-Usvajanjem novog Zakona o korištenju prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije omogućeno nam je značajnije ulaganje u razvojne programe, izjavio je Popović.

Na zadnjoj sjednici u 2011. godini odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su Program rada opštinskog parlamenta za 2012. godinu, odluke o programima potrošnje sredstava ostvarenih po osnovu zakona o šumama i vodama, zatim Plan kapitalnih ulaganja, odluku o poreskoj stopi poreza na nepokretnosti, te zaključak o utvrđivanju Nacrta izmjena i dopuna Regulacionog plana „Ušće“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,