Pružena ruka zlata vrijedna

DAN - 11. decembra 2011. 058.ba

Opština Foča

FOČA – Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović primio je juče studente i učenike sa Kosmeta koji pohađaju Bogoslovski fakultet i Bogosloviju u Foči. Na Bogoslovskom fakultetu studira 11 studenata sa Kosova i Metohije, a u Srednjoj bogoslovskoj školi je jedan učenik iz južne srpske pokrajine. Svi oni su od načelnika dobili po 500 maraka i poklone u kojima je, pored ostalog, monografija o srpskim patrijarsima. Ovim gestom, načelnik Krsmanović je uputio poruku Srbima u južnoj srpskoj pokrajini da nisu sami i da u Republici Srpskoj uvijek mogu računati na pomoć.

Pokrenuta je i inicijativa o bratimljenju Foče sa Velikom Hočom na Metohiji, s obzirom na sličnost u imenu i činjenicu da se Foča u srednjem vijeku zvala Hoča. Krsmanović je zamolio studenta Milana Stanojevića iz opštine Orahovac, kojoj pripada Velika Hoča, da bude spona i da prenese poruku o spremnosti Foče da tamošnjem stanovništvu pruži bratsku pomoć. Prijemu su prisustvovala trojica mladića sa Kosmeta, s obzirom da su ostali na mini raspustu.

– Ovaj gest načelnika dokazuje da srpski narod iz Republike Srpske nije zaboravio svoju braću na Kosmetu- kaže student Stevan Sovrlić iz Kosovske Mitrovice.

Njegov kolega iz Orahovca, Milan Stanojević dobio je zadatak da poveže Foču sa Velikom Hočom.

– Nama je ovo tračak nade da ima budućnosti za Srbe sa Kosova i Metohije. U Orahovcu živimo u okruženju Albanaca. Srba je oko 250, a Albanaca oko 2000. Živi se teško i svaka pomoć dobro dođe. Raduje me incijativa o bratimljenju. Velika Hoča je poznata po dobrim vinima i nadam se da će taj kraj biti zanimljiv Fočacima- istakao je Stanojević.

Učenik trećeg razreda Bogoslovije Siniša Negovan iz Vitine zahvalio je načelnika na prijemu.

– Mnogo nam znači ova pomoć jer pokazuje da postoje ljudi koji misle na nas. Raduje nas saradnja Kosmeta i Republike Srpske- kaže Negovan.

Načelnik Krsmanović ističe da je ovaj prijem poruka Srbima na Kosmetu da u Fočacima imaju iskrenu braću.

– Nedavno sam boravio u Pećkoj patrijaršiji i u Dečanima i vidio sam da nijednog momenta te ljude ne smijemo ostaviti same. U nama će vječno imati braću i prijatelje koji će sa njima podijeliti sudbinu. Rodila se i želja za saradnjom sa Velikom Hočom i preko našeg studenta smo uputili poziv da se ta saradnja zasniva na bazi partnerstva i da se veza između ova dva područja nikada ne prekine, bez obzira na granice koje neko pokušava da napravi- rekao je Krsmanović.

U pratnji studenata i učenika bili su i rukovodioci dvije bogoslovske ustanove, dekan fakulteta Boris Brajović i rektor srednje škole, arhimandrit Lazar Lazarević. Razgovaralo se i o potrebama tih pravoslavnih ustanova i mogućnostima podrške od strane opštine. Dekan Brajović je istakao da bi radovi na adaptaciji nove zgrade fakulteta mogli početi na proljeće i da se nada da će studenti novu školsku godinu dočekati u novim prostorijama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: