Riba postala luksuz

01.12.2011.

Pastrmka

FOČA – Iako je za sve pravoslavne hrišćane počeo Božićni post i sa njim i promjene na meniju, posna trpeza u većini opština Srpske je skromnija nego prethodnih godina. Kupovina riže i krompira je na zadovoljavajućem nivou, ali prodaja ribe i njenih proizvoda sve je manja.

Da je kupovna moć stanovnika slabija nego ranijih godina potvrđuju prodavci, koji kažu da će se na posnoj trpezi najviše naći krompira, pasulja i ribe iz konzerve.

U prijedorskom preduzeću “Ribarstvo-Saničani” ističu da, i pored posta, prodaja ide veoma slabo, a zelena pijaca je što zbog besparice, što zbog lošeg vremena gotovo prazna.

Slično je i u Doboju, gdje vjernici koji su otpočeli Božićni post najčešće kupuju riblje konzerve, koje su i najjeftinije.

Svježa riba za mnoge Dobojlije je skupa, pa malo ko može sebi da je priušti. Uglavnom se kupuje krompir, koji košta pola marke i pasulj, čija je cijena od tri do četiri marke po kilogramu.

Stanovnici Foče kažu da im je posna trpeza svake godine sve skromnija, a hrana sve skuplja.

– Riba je skupa, čak skuplja od mesa, a ribu ćete sigurno pojesti za jedan ručak, dok od kilograma mesa možete da pripremite makar dva-tri ručka – kaže Fočanka Ognjenka Janjić.

U ribarnicama u Foči kažu da i pored toga što je post počeo, nema gužve, ni navale kupaca.

– Iako je asortiman pojačan i svjež, prodaja je za sada skromna, nije čak bilo ni kupaca koji su ranije dolazili pred post da obezbijede više hrane – kažu u ribarnici “Ekoprojekt”.

Aleksandar Golijanin, vlasnik ribarnice, kaže da je najbolja prodaja za vrijeme krsnih slava, pa sa nestrpljenjem čekaju mušterije. U STR “Malović” kažu da su već pripremili akciju posnog programa.

– Najviše se kupuju sardine i tunjevina, koje su na akciji po cijeni od 0,99 maraka, dok je prodaja oslića za sada solidna jer je i na akciji – kažu u STR “Malović”.

Prodajom nisu zadovoljni ni u pekarama i prodavnicama brze hrane, koje se trude da raznovrsnim posnim programom privuku što više kupaca.

– Ne kupuje se mnogo. Studenti najčešće dolaze i kupuju posne sendviče sa tunjevinom i posnim sirom, čija je cijena 3,5 maraka, dok se girice slabije prodaju – kažu u fast fudu “Njam njam”.

Oni koji žele da za vrijeme posta imaju što raznovrsniju trpezu pronalaze nove recepte za pripremu posnih jela.
– Ovaj put postim prvu i posljednju sedmicu, a nerijetko postim i čitav Božićnji i Vaskršnji post. To je način da očistim dušu i tijelo i bolje se osjećam kad postim. Posnu hranu u smislu ribe, konzervi, posnog sira, pašteta i slično rijetko kupujem, sve je skupo, jedem ono što imam u kući. Dosta toga se ostavilo za zimu i opet je izbor veliki – rekla je Zorana Mićić, domaćica iz Zvornika.

Mesnice

Prodavci u mesnicama tvrde da post nije uticao na prodaju mesnih proizvoda i naglašavaju da prodaja ide bolje nego ikada.

Cijena kilograma ribe i ribljih proizvoda

kalifornijska pastrmka – od 8,5 do 9,5

potočna pastrmka – od 10,5 do 11,5

svježi šaran – od 7 do 8,5

oslić – od 4 do 7 maraka

riblji štapići i fišburgeri – 5,47

sardina i tunjevina – od 1,2 do 2

lignje – od 6 do 9,5 maraka