Sedmo takmičenje pjevača amatera

01.12.2011.

Pjevači amateri

POBJEDNICI MILOŠ I MOMČILO

ROGATICA – Naši sugrađani, Miloš Đerić, učenik četvrtog razreda gimnazije, po ocjeni stručnog žirija, i Momčilo Pušonja, učenik devetog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ glasovima publike, pobjednici su Sedmog tradicionalnog takmičenja pjevača amatera koje je u organizaciji Centra za kulturu, prošle srijede, 30. Novembra, u večernjim časovima održano u našam gradu.

Kada je počelo, ovo takmičenje imalo je lokalni karakter, da bi vremenom dobilo regionalni pa i širi značaj. To dokazuje i podatak da je posljednje, sedmo, okupilo dvadesetjednog pjevača amatera ne samo iz našeg grada nego i iz susjednih opština: Novo Goražde, Rudo, Čajniče, Vlasenica, Han – Pijesak, Pale pa čak i Kozarske Dubice, odakle je došla i u finalu učestvovala mlada i perspektivna pjevačica Jelena Marinković.

Nakon eliminatornog takmičenja u finale je ušlo 11 takmičara koji su nastupali ovim redom: Doroteja Kušić, Rogatica, Dejan Šubara, Čajniče, Nikolina Savić, Rogatica, Brankica Ponjarac, Han – Pijesak, Maja Jeftić, Rogatica, Njegoš Janjić, Čajniče, Jelena Marinković, Kozarska Dubica, Miloš Đerić, Rogatica, Mitar Trifunović, Vlasenica, Mimčilo Pušonja, Rogatica i Slađana Kojić, Rogatica. Oni su imali obavezu da otpjevaju po jednu pjesmu izvornog sadržaja i jednu novokomponovanu po vlastitom izboru. Pjevanje, scenski nastup i ostalo pratio je stručni žiri predvođen poznatim muzičarem Slavišom Gujom sa Pala.

Izvođači uz pratnju ortkestra „Rulet bend“ trudili su se da se što uspješnije pokažu pred dupke punom dvoranom gradskog bioskopa, pa je stručni žiri imao težak posao da odabere najuspješnije.

Pjevači amateri-pobjednici

Ipak, takmičenje se moralo privesti kraju i po ocjeni stručnog žirija prvo mjesto, pjevajući pjesme „Snjegovi beli opet veju“ Marinka Rokvića i „Zarasle su staze moje“, sa osvojenih 49 od mogućih 50 poena, pripalo je Milošu Đeriću, koji je uz diplomu i skromnu novčanu nagradu organizatora izborio pravo da u produkcijskoj kući „Slayproduction“ sa Palasnimi svoj prvi singl.

Zanimljivo je da je ovaj mladi takmičar na prošlogodišnjem takmičenju osvojio prvo mjesto po ocjeni publike u sali gradskog bioskopa.

Drugo mjesto sa 47 poena pripalo je Njegošu Janjiću iz Čajniča i treće našoj sugrađanki Maji Jeftić sa 46 poena.

Po glasovima publike u dvorani najbolji je bio, pjevajući pjesme „Jesen u mom kraju“ Predraga Živkovića – Tozovca i „Pozdravi je pozdravi“ Miroslava Ilića, najmlađi takmičar Momčilo Pušonja, koji je nastupao kao predposljednji takmičar.

Zanimljivo je i to da su pobjednici ovogodišnjeg takmičenja bliski rođaci. Miloš je od sestre, a Momčilo od brata.

U revijalnom dijelu uz bend „Rulet“ nastupili su prošlogodišnji pobjednik ovog takmičenja Jovana Ujić, učenici muzičke sekcije Osnovne škole u Rogatici i etno grupa „Vizantijska zora“ sa Pala.

Za organizaciju takmičenja izrečene su najviše ocjene. Slaviša Guja, čije mišljenje se mora raspektovati, reče da je prijatno iznenađen da malo mjesto kakvo je naša Rogatica može organizovati ovakvo takmičenje. On smatra da će Rogatica ući u sve kalendare sličnih manifestacija na kojim će se brusiti talenti i njegovati, prije svega, izvorna narodna pjesma. To će za grad i opštinu puno značiti, a takmičarima koji žele da se bave ovim poslom biti prva stepenica u afirmaciji pri čemu obećava i svoju stručnu i tehničku podršku.

Organizaciju takmičenja pjevača amatera pomogli su „Drvolik“, Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, „Termag“, AMD i još neki privredni kolektivi u gradu.