Slikao i pokojnog patrijarha Pavla

07.12.2011.
Mladen Tomić

Mladen Tomić

VIŠEGRAD – Mladen Tomić iz Višegrada jedan je od rijetkih fotografa koji je imao priliku i čast da snimi antologijsku fotografiju pokojnog patrijarha srpskog gospodina Pavla.

Kao fotoreporter časopisa Dabrobosanske eparhije “Dabar”, Tomić se posebno posvetio fotografisanju monaških lica, koja su za njega “ogledalo Božije smirenosti i sjaja”.

– Presrećan sam što sam imao priliku da snimim sada blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Pavla. Sasvim slučajno sam snimio antologijsku fotografiju patrijarhovu, njegovog lica u negativu. Mislim da ona govori mnogo više nego druge na kojima se kod njega vidi svaka bora na licu i sijeda vlas na glavi – kaže ovaj fotograf.

U prelivima dima od tamjana, zraku sunca na sveštenikovom licu, polutami hrama i bljesku svjetlosti na pozlaćenom krstu vidi fotografiju. Posebna priča su, kaže, monaška lica.

– Monasi ne vole da ih fotografišemo, ali to vam nikad neće reći. Oni, ako to i uradimo, kažu da na fotografiji treba da se vidi živa crkva, narod i vjernici – objašnjava Tomić.

I kao što slikar Mandić iz Zrenjanina monahe vidi kao pogurene i pogružene ljude, odane Bogu, tako Tomić pomoću svjetla i sjene proučava njihova lica.

– Spokoj na tim licima, oči uprte daleko u nebo. Sjajan i snen pogled, zamišljen – to su monasi. Pokreti su im spori i odmjereni, a riza u koju su odjeveni daje likovima posebnu mističnost i tajanstvenost – objašnjava fotograf.

Za njega kažu da je fotograf atmosfere. Na njegovim fotografijama u hramovima za vrijeme bogosluženja ne sijevaju blicevi. On se trudi da postojeće svjetlo nastalo od plamena kandila i svijeća iskoristi na najbolji mogući način. Zato su lica vjernika na liturgijama na njegovim fotografijama osjenčena raznim prelivima boja.

– Normalno je da kod fotografisanja hramova spolja ne koristim bljeskalicu. Ali i tu ne treba da se snima kad je previše svjetlosti jer ona zna da od hrama stvori samo tehnički dobro sagrađen objekat bez njegovog stapanja sa prirodom – dodaje Tomić.

Prizor

– Fotografija je zaustavljeni trenutak vremena. Ona je neponovljiva. Nijedan fotoaparat nije uspio da snimi dva puta isti prizor – kaže fotoreporter Mladen Tomić iz Višegrada.