Sutjeska u novom ruhu

07.12.2011.

Nacionalni park "Sutjeska"

FOČA – Iz sopstvenih sredstava i uz pomoć Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske Nacionalni park “Sutjeska” u potpunosti je oživio svoju okolinu i ponovo joj udahnuo dušu.

Cijelu godinu se radilo na očuvanju istorijskih tekovina, zaštiti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i životne sredine, obnovi objekata i na iznalaženju načina na koji će se u sljedećoj sezoni privući što više posjetilaca, kojih je nekada u ovom kompleksu na godišnjem nivou bilo i do 900.000.

– Zalagali smo se vrijedno i rezultati su vidljivi. Obnovljen je spomen Dom bitke na Sutjesci, rekonstruisan Omladinski centar, koji sada može da primi oko 400 posjetilaca, hotelske sobe u hotelu “Mladost” dobile su nove ruho, napravljena je i nova kuhinja, uređen prilaz muzeju “Panorama”, očišćeni spomenici i pripremljeni za dalju restauraciju, što je uticalo da se park promijeni i uljepša – naveo je direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Zoran Čančar.

U Nacionalnom parku postoji oko 100 kilometara šumskih puteva, koji vode do atraktivnih turističkih destinacija.

– Naši radnici su popravljali ove puteva uz pomoć republičke Agencije za šume i postavili signalizaciju – dodao je Čančar.

Uređenjem parka sinule su i došle do izražaja pomalo zaboravljene i istorijske tekovine. Sređen je otvoreni teatar, na kojem su ispisana imena brigada iz NOB-a, koji se nalazi odmah iza spomenika na Sutjesci.

– Nekada su se tu održavali časovi, ali je teatar u poslijeratnom periodu bio sasvim narušen. Danas se u njemu mogu održavati pozorišne predstave i druge manifestacije. Ljetos je u organizaciji Ferijalnog saveza RS upravo tu održana prva predstava sa motivima iz NOB-a – istakao je Čančar.

Kulturno-istorijski dio i prirodna bogatstva Nacionalnog parka “Sutjeska” su rijetkost koju svaki turista poželi da vidi.

– U srcu parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, netaknuti dio prirode, u koji posjetioci redovno svraćaju i duboki kanjoni rijeke Sutjeske. U blizini je planina Zelengora, na kojoj se nalazi osam glečerskih jezera, najviši vrh BiH Maglić, raštrkane kolibe “katuna” i lovačke kuće, a u užem dijelu parka je i otvoreni bazen, drugi po veličini u Evropi – naglasio je Čančar.

Parku trenutno nedostaje električna energija, koja bi osvijetlila spomenike i prilaz ka njima, ali uprava najavljuje da će se potruditi da i ovaj problem brzo riješi. Ove godine park je posjetilo oko 15.000 turista. S obzirom na to da je sad uređen i obogaćen novim motivima, očekuje se još veći broj turista.

– Najviše dolaze nostalgičari iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i mlađe generacije. Glavna saobraćajnica između Dubrovnika i Sarajeva prolazi kroz park u dužini od 12 kilometara. Nadamo se da će se, kada put na Čemernu prema Gacku bude završen, broj posjetilaca parka utrostručiti – opravdana su očekivanja zaposlenih.

Pomoć Vlade RS

Vlada Republike Srpske je ove godine obezbijedila 1,8 miliona maraka za Nacionalni park “Sutjeska”.

– Dio sredstava je već prebačen, dok drugi očekujemo uskoro. Nismo ni u kom slučaju zaboravljeni od Vlade RS, naprotiv, ona intenzivno radi na našoj održivosti – rekao je Zoran Čančar.