Svečana akademija „Višegrad nobelovcu“ [FOTO]

11. decembra 2011. 058.ba

Višegrad nobelovcu

Opština Višegrad i SPKD „Prosvjeta“, na dan Andrićevog jubileja, 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade za književnost slavnom piscu, priredili svečanu Akademiju

VIŠEGRAD NOBELOVCU

VIŠEGRAD – Obilježavajući 10. decembar, 50-tu godišnjicu uručivanja Nobelove nagrade za književnost čuvenom piscu i svom sugrađaninu Ivi Andriću Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i opština Višegrad, priredili su svečanu Akademiju u velikoj sali Doma kulture, pod nazivom „Višegrad nobelovcu“.

U kratkom obraćanju načelnik Višegrada Tomislav Popović podsjetio je da je Ivo Andrić, pravilno tumačeći prošlost, proslavio Višegrad i učinio ga većim nego što su njegovi uski prostori oko drinskih obala.

– Osvrćući se u prošlost, u kojoj je naš nobelovac zauvijek utisnuo pečat vlastitog neprolaza i vječnosti, nama preostaje samo da, uz njegovu misao i ideju, nastavimo graditi budućnost, proširujući ćuprije koje spajaju ne samo riječne obale, već ljude i njihova srca, rekao je Popović, dodavši da kao rezultat te filozofije i zahvalnosti velikom piscu, kao nigdje u svijetu, u Višegradu niče Andrićgrad, koji će iznova afirmisati ovaj grad, stari kameni most i veliko Andrićevo djelo.

Nakon pozdravne riječi Vojislava Topalovića, u ime „Prosvjete“ Republike Srpske, koji je podsjetio da je Ivo Andrić postao njen član davne 1919. godine, besjedu o velikom književniku govorila je profesor književnosti Danka Mitrović, predsjednik višegradske „Prosvjete“.

– Pokušavamo li shvatiti definiciju Andrićevog života i karakter njegove mudrosti shvatićemo da je čitavo njegovo saznanje o svijetu sokratovsko, jer ne insistira na pojašnjavanju pojava i zbivanja. Bez obzira na veliko životno iskustvo i snagu razuma, život za Andrića je mutan i nerazjašnjen. Kao da svi njegovi prirodni, društveni, istorijski i biološki zakoni samo služe da bi se u pojedinim ljudskim sudbinama od njih odstupalo, naglasila je Mitrovićeva, dodavši da je, valjda, to razlog što Andrić izbjegava krajnje zaključke, već predočavajući stvarnost ljudskih odnosa čitaocima prepušta donošenje suda o njima.

U programu Akademije učestvovao je hor i etno grupa Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče, a glumac Ivan Vučković je čitao odlomke iz Andrićevog čuvenog romana „Na Drini Ćuprija“.

Recitatori osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada čitali su prepisku slavnog pisca sa učenicima višegradske Gimnazije, te dijelove iz njegovih „Zapisa pored puta“.

Višegradski srednjoškolci Dejana Mosić, Stojka Vasiljević i Mirko Đukanović izveli su pjesmu Iva Andrića „To od sve nije ljubav“, za koju je specijalno za svečanu akademiju na ovogodišnjoj „Višegradskoj stazi“ muziku komponovao Rade Radivojević iz Beograda.

Naglašavajući „da je Andrićeva knjiga Balkanska biblija i svojevrsni životni putokaz, u završnoj riječi na svečanoj Akademiji Andriću u čast profesor književnosti Dijana Milošević pozvala je višegradske prosvjetne, kulturne i javne radnike i stvaraoce da slijede utabane staze našeg nobelovca, najavljujući za narednu godinu dostojno obilježavanje 120 godina od rođenja Ive Andrića.

U sklopu Akademije Pošte Srtpske su promovisale jubilarnu marku sa likom Ive Andrića, nominalne vrijednosti 90 feninga, štampane u tiražu od 15.000 primjeraka. Prestavnik Pošta Srpske, Svetislav Kovačević, ovom prilikom jubilarni blok poštanskih maraka uručio je višegradskoj narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“, ovdašnjem domu kulture, načelniku Višegrada Tomislavu Popoviću i Danki Mitrović, predsjedniku višegradske „Prosvjete“.

U okviru pratećeg programa, u holu Doma kulture priređene su izložbe knjiga Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske i radova Sokolove sekcije Kućne radinosti.

[royalslider id=“1″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,