Svijet dočekuje 2012. godinu

31.12.2011.

Vatromet

SVIJET – Iako vidovnjaci i analitičari predviđaju težak „život“ 2012. sa nestrpljenjem se očekuje i u svijetu. Naše građane od nove godine očekuje poskupljenje cigareta ali ipak njenom dolasku raduju se na svim merdijanima. Pripreme su već počele. Nova godina će biti tradicionalno dočekana na trgovima gradova, uz bogat muzički program, vatromet, kuvano vino i rakiju.

Pripreme za novu 2012. privode se kraju, ali slavlje je već počelo. Veseli brazilci na najpoznatijoj plaži na svijetu Kopa – Kabani novogodišnje svečanosti započeli su ritualima zahvalnosti za boginju vode.

U Australiji najavljuju da će opet nadmašiti same sebe. Njihovi, nadaleko poznati, novogodišnji vatrometi ni ove godine nisu prepušteni slučaju. Čelni ljudi Sidneja na proslavi očekuju oko milion i po ljudi, koji će uživati u oko sedam tona šarenog eksploziva.

Svoj vatromet dočekaće i u Samoi ostrvskoj državi u Tihom okeanu. Njihov vatromet neće biti spektakularan kao sidnejski, ali svjetske medije su osvojili ovogodišnjom odlukom da ukinu današnji petak 30. decembar. Sa četvrtka na subotu i odmah na doček.

Lakše bi trebalo biti i Evropi, naročito Njemačkoj. 2012. dočekuju sa milionima evra u vazduhu. Kriza nije na meniju u novogodišnjoj noći pa će tako, procijenili su naučnici – Nijemci ove ‘ispaliti’ podjednako raketa i petardi kao i prošle godine kad su na to potrošili oko 113 miliona evra.

U Beogradu će Nova godina biti dočekana uz vatromet i koncert na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, gdje će nastupiti „Galija“, „Plavi orkestar“, „Van Gog“ i Sergej Ćetković. Na doček Nove godine u Beograd je stigao i veliki broj stranih gostiju, uglavnom Slovenaca, dok Beograđani idu u vikendice, na selo i u zimske centre.

U Novom Sadu na centralnom trgu Novosađane i njihove goste zabavljaće Zvonko Bogdan, „Bajaga i instruktori“, Ana Perišić i „Perpetuum mobile“, kao i di-džej „Fanatik“.

Nišlije će Novu 2012. godinu dočekati na gradskom trgu sa grupom „Neverne bebe“ i bendom „Frajle“, dok će u Kragujevcu doček pratiti vatromet u ponoć, a nastupiće rok grupe – „Tribute to osvajači“, „Forever storm“, „Darkshines“, L.U.R.

Sve je spremno za Javni doček Nove godine u Sarajevu. U glavni grad već pristižu brojni turisti koji žele najluđu noć u godini provesti uživajući u dobroj atmosferi i muzici. Učesnici Centralnog programa su: Futavci, Emir & Frozen Camels, Letu štuke, Karne, Tifa & Band, Nina Badrić i Kiril Džajkovski.

Ovogodišnji nosioci programa ispraćaja stare i dočeka Nove godine na Trgu Krajine u Banja Luci su “Garavi Sokak”, Banjalučka grupa Vanja D Frog (Vanja D Frog) kao i Krajiški trubači.