U bijelom a nije snijeg

Sreten Mitrović - 05. decembra 2011. 058.ba

Inje

ROGATICA – Niske noćne temperature i svakodnevna jutarnja gusta magla razlog su da ovih dana naš grad i okolina osvanjavaju u bijelom, a nije u pitanju snijeg. Riječ je o jakom inju koje, kako kažu poznavaoci ove atmosferske pojave, dolazi kao posljedica hladnih noći i guste vlažne magle koja dolinom Prače dolazi sa jezera Hidroelektrane „Višegrad“ i ukroćene Drine.

Ovom prirodnom pojavom zahvaćen je pojas oko našeg grada u prečniku od oko osam kilometara, odnosno do Okruglog na boričkoj strani, Gučeva sa sjeverne, Lađevina sa jugozapada, Gornjih Mesića sa juga i Orahova sa istočne strane.

U ovom krugu je upravo i pojava neuobičajeno velikih količina mahovine koja, kako tvrde šumarski i poljoprivredni stručnjaci, „davi“ rastinje, posebno sve vrste voća, što umnogome utiče na količinu i kvalitet roda svake godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: