U Spomen razredu Iva Andrića obilježen veliki piščev jubilej

09. decembra 2011. 058.ba

Čas u Andrićevoj učionici

ANDRIĆEV SAN O LjEPOTI STVARANjA

VIŠEGRAD – Obilježavajući 50. godina od kako je najpoznatijem višegrađaninu i našem najvećem književniku Ivu Andriću uručena Nobelova nagrada, višegradski kulturni, prosvjetni i javni radnici i stvaraoci prigodnim časom u njegovom spomen razredu, obilježili su ovaj veliki i značajni jubilej.

U prepunoj Andrićevoj učionici prigodan čas je vodila profesor književnosti Dijana Milošević.

Kraćom besjedom magistar književnosti Danka Mitrović, predsjednik višegradske „Prosvjete“, je podsjetila da je upravo u Višegradu, na pravim i skliskim obalama Drine, opčinjen ljepotom pejzaža, tih, nježan i zamišljen, zagledan u komadić neba iznad Butkovih stijena, počeo Andrićev san o ljepoti stvaranja.

– To je bio njegov prvi dječački nemir, prva spoznaja zla i nepravde, koja se duboko urezala u pamćenje višegradskog dječaka. Taj nemir postao je dio njegove umjetničke ljepote i svega onoga proisteklog iz njegovog pera, naglasila je Mitrovićeva.

Ona je istakla da je ljepota Andrićevog djela nadahnuta i dramatična, rafinirana i gospotstvena.

– Ali, tragajući za ljepotom tragao je Andrić i za istinom. Spoznavši istinu objelodanio je i ljepotu. „Svejedno je koja je vaša istina. Prenesite je kao svetinju i ne iznevjerite kao dušu svoju nikada“, govorio je Andrić. Za njega je to postala hipoteza koju je uvijek iznova trebalo potvrđivati, besjedila je Mitrovićeva.

U nastavku je o Andrićevom učitelju, Ljubomiru Popoviću, govorila profesor književnosti Divna Vasić.

Vasićeva je podsjetila da je Ljubomir Popović bio prvi učitelj Ive Andrića i da su se oni u ovoj učionici sreli prije 112 godina.

– Taj susret je u dobroj mjeri odredio kasniji Andrićev životni put. On ga je kao učenika učio da voli sve živo, biljke životinje, a prije svega da se voli čovjek, rekla je Vasićeva i dodala da je učitelj Popović malog Ivu naučio da se na ovom prostoru „gdje su vremena teška i bremenita“ dobrotom mora izdići iznad mržnje i zla.

U prigodnom programu u Andrićevom razredu u Višegradu učestvovali su recitatori i pjevači Srednje škole „Ivo Andrić“ i Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,