Usklađivanje sa trezorom ili neusklađena koalicija

18.12.2011.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Posebna sjednica Skupštine opštine Foča, sa predlogom rebalansa budžeta za tekuću godinu kao jedinom tačkom dnevnog reda, a koja je bila najavljena za četvrtak, nije održana.

Dan uoči najavljene sjednice, načelnik opštine Zdravko Krsmanović pismenim putem je obavijestio predsjednika Skupštine opštine Lutviju Šukala da povlači rebalans iz procedure zbog potrebe usklađivanja sa trezorskim načinom poslovanja koji se uvodi od naredne godine. U dopisu je navedeno da se predlog rebalansa povlači „iz razloga povezanosti ove tačke sa Nacrtom budžeta i činjenicom da u tom Nacrtu, po standardima trezora, pet dosadašnjih primalaca grantova treba predvidjeti kao nove budžetske korisnike, a da je za njihovu projekciju osnov rebalans budžeta”.

Predlog rebalansa prvi put se našao u skupštinskoj proceduri na prethodnoj redovnoj sjednici kada je povučen jer se čekala saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske. U međuvremenu je saglasnost dobijena, pa je posebna sjednica bila zakazana za 15. decembar. U skupštinskoj sali juče su se ipak pojavili predsjednik SO Lutvija Šukalo i dva odbornika, Radojica Mlađenović iz opozicionog DNS-a i Vukan Stanković, odbornik SDS-a, partije iz skupštinske većine koja participira u izvršnoj vlasti.

Mlađenović smatra da su razlozi odlaganja sjednice poremećeni odnosi u vladajućoj koaliciji.

– Doista, ja sam naslućivao već pet- šest dana, u vazduhu je lebdjelo nešto da koalicioni partneri ne funkcionišu. Da li im je nešto obećao ili nije, malo ili puno, uglavnom, to nezadovoljstvo je rezultiralo neodržavanjem Skupštine. Računajući da imamo i budžet u decembru, da bi trebalo da se usvoji, kako će to teći, vidjećemo. Rebalans se već dva puta odlaže. Nepošteno je da se javnost opštine Foča dezavuiše. Ljudi očekuju da se nešto riješi, a načelniiku se vjerovatno ne žuri, on kalkuliše ili nema podršku. Na budućim izborima to bi trebalo da bude prepoznato i da bude kažnjen za sve ovo što radi. Njemu odgovara neograničeno trošenje novca, ali će se sasvim sigurno računi poravniti, pa će se vidjeti kako je to rađeno u ime opštine i kako su trošena sredstva – kaže Mlađenović.

Načelnik Krsmanović demantuje da se iza odlaganja rebalansa kriju nesporazumi između stranaka vladajuće većine.

– Kako smo se u zadnjem trenutku opredijelili za trezor, nacrt budžeta moramo uraditi po potpuno drugim principima. Radi jedinstvenog sagledavanja, i rebalans i nacrt budžeta biće na zajedničkoj sjednici 29. decembra. To je jedini razlog zašto sam povukao materijale. Za narednu sedmicu zakazao sam konsultacije sa svim partijama, jer nam je želja da napravimo kvalitetan budžet, s obzirom da po prvi put nemamo ni marke duga. Moja želja je da budžet napravimo konsezusom svih parija, i pozicije i opozicije i da u prvi plan stavimo interes građana. Nadam se da ćemo do 29. decembra imati takvu atmosferu – ističe Krsmanović.

Vukan Stanković kaže da je došao na sjednicu u svojstvu predsjednika kluba odbornika SDS-a.

– Nismo smatrali shodnim da odbornici dolaze na sjednicu. Ja sam se pojavio čisto da ispoštujemo formu, ali praktično nije bilo potrebe da se pojavljujem. Ovo je jedna proceduralna sjednica – rekao je Stanković.

Ispoštovan poslovnik

Predsjednik SO Foča je postupio u skladu sa tim dopisom, ali je ipak došao u skupštinsku salu i u prisustvu svega dva odbornika, pojasnio razloge neodržavanja sjednice.

– Dobili smo dopis od načelnika opštine da će biti povučen rebalans sa skupštinskog zasjedanja, što nam je dalo za pravo da pretpostavimo da se Skupština neće ni održati. Telefonski smo obavijestili klubove odbornika i političke partije da se to može desiti i ostavili smo njima da procijene da li treba da dođu ili ne. Uglavnom, Skupština nije odložena zbog nedolaska odbornika, nego jednostavno zato što smo smatrali da treba da ih obavijestimo da ne dolaze i da se ne izlažu troškovima. I da su došli, sjednica se ne bi održala. Mi smo sjednicu zakazali, mi je nismo odložili, i ona se završila na ovaj način, prema poslovniku – rekao je Šukalo.

Sigurni glasovi

Za donošenje odluke u fočanskom parlamentu, potrebno je obezbijediti 16 glasova, a Krsmanović tvrdi da trenutno ima podršku 20 odbornika.

– U ovoj varijanti, mi imamo 20 glasova. Da li će ih do 29. decembra biti 31 ili 15, to nije važno. Mislim da ćemo, i u najgoroj varijanti, u potpunosti ispuniti sve ono što smo obećali građanima. Budžetski korisnici ne treba da brinu, sredstava ima dovoljno – kaže Krsmanović.