Višegrad i Užice nastupaju zajedno

06.12.2011.
Jovan Marković i Tomislav Popović

Jovan Marković i Tomislav Popović

VIŠEGRAD – Saradnja Višegrada i Užica nastavljena je zajedničkim projektom “Turistička pruga kao proizvod prekogranične saradnje Višegrada i Užica” kojim će ova dva grada konkurisati u okviru programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije.

Projekat su potpisali načelnik Višegrada, Tomislav Popović i užički gradonačelnik Jovan Marković, koji su tom prilikom izrazili očekivanja da će zbog svog značaja, kao i prema onome što je do sada urađeno, projekat biti podržan i ući u program finansiranja.

Od 2009. godine, Užice i Višegrad uspješno sarađuju, a najvažniji ostvareni rezultat je na revitalizaciji pruge uskog kolosjeka.

Pušten je u saobraćaj “ćira” na relaciji Mokra Gora – Višegrad što je privuklo veliki broj turista i u velikoj mjeri oživjelo ova područja.

Plan je da se do 2013. godine završi kompletna trasa od Užica do Višegrada, gdje su se aktivno uključile i Železnice Srbije, a kroz prekograničnu saradnju i IPA fondove Evropske unije, obezbjediće se sredstva za izgradnju objekata koji će biti u funkciji turističke ponude koju pruža ova destinacija.