Vodovod i kanalizacija za budućnost

03.12.2011.

Vodovod i kanalizacija za budućnost

Počela realizacija najvećeg kapitalnog projekta u Rogatici

ROGATICA – Od 47 infrastrukturnih i drugih projekata iz Plana kapitalnih investicija za period 2012 – 2016, koga su usvojili odbornici SO-e na sjednici održanoj početkom novembra po obimu poslova i planiranih ulaganja, na prvom mjestu kroz cijeli planski period nalazi se projekat rehabilitacije vodovodnog i kanalizacionog sistema u gradu i prigradskim naseljima. Za njegovu realizaciju godišnje se planira investicija od 1, 5 miliona maraka, ili ukupno 6 miliona maraka.

Kao osnovni izvor prihoda za realizaciju ovog projekta koji treba da riješi pitanje snadbjevanja vodom i kanalizacije sa odvođenjem oborinskih voda za narednih više desetljeća, računa se na kredit Evropske investicione banke, na čemu se uveliko radi. Opština će iz budžeta obezbjeđivati godišnje po 225. 000 ili 15 posto, a računa se i na pomoći i grantove od drugih asocijacija u zemlji i inostranstvu.

– Prva od očekivanih pomoći u iznosu od 50. 000 maraka došla je ovih dana od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske. Ovu pomoć opština je iz budžeta podržala sa 38. 000 i sa tim sredstvima prišlo se realizaciji prvog dijela podprojekta „Sanacija i rekonstrukcija vodovodnog i kanalizacionog sistema na potezu naselje Borač –Kovanj“ sa ukupno 1784 dužna metra. Dio na kome su radovi počeli ima dužinu od 864 metra, kazuje načelnik za privredu i društvene djelatnosti u opštini Radovan Rosić.

– Trasa novog vodovodnog i kanalizacionog kanala, dodaje Rosić, ide lijevom stranom magistralnog puta Rogatica – Podromanja na potezu naselje Borač prema Kovanju. Prvo su položene kanalizacione cijevi profila 300 milimetara i taj dio poslova, poslije dobivanja na javnom oglasu, obavili su radnici preduzeća „Let“ iz našeg grada. Dio poslova oko polaganja vodovodnih cijevi profila 110 milimetara istim kanalom uspješno su obavili radnici Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

– Preostali dio ovog podprojekta do Kovanja obaviće se idućeg proljeća. Do tada će, nadamo se, biti otvorena kreditna linija kod Evropske banke kako bi nastavili radove na ostalim dijelovima projekta „Vodovod i kanalizacija“ koji je kao cjelina već projektovan i finansijski uokviren. Radiće se i sitni podprojekti kao što su ovih dana urađeni za kanalizaciju u Plješevici i Ptičijaku, reče načelnik Rosić.