Entuzijazam za desetku

10.01.2012.

Medicinski fakultet u Foči

RAME UZ RAME SA SRPSKOM STASAVALI SU I FAKULTETI U FOČI

FOČA – Raspadom bivše države i takozvanom tranzicijom, praćenom ratnim razaranjima, ratnim i poratnim kriminalom, te sumnjivim privatizacijama, privreda u Foči potpuno je uništena. Ipak, da sve ne bude tako crno, Fočaci mogu zahvaliti visokoobrazovnim ustanovama koje su ratnih devedesetih godina osnovane u gradu na Drini i Ćehotini i za koje se danas može reći da su glavna fočanska privredna grana. Grupa srpskih profesora Univerziteta iz Sarajeva, uz podršku republičkih i opštinskih institucija, 1993. godine u Foči je osnovala Medicinski i Stomatološki fakultet. U prvoj generaciji studenata bila je i današnji viši asistent na katedri patologije Mirjana Ćuk.

– Bilo je teških momenata, ali smo stekli adekvatno znanje u šta smo se uvjerili kada smo otišli u veće centre jer je cjelokupna prva generacija poslije prve godine prepisana. Neki su otišli u Beograd, neki u Prištinu, neki u Kragujevac. Tamo smo se jako lijepo uklopili i pokazali visok nivo znanja- priča Ćukova.

U samim počecima rada Medicinskog i Stomatološkog fakulteta nastava je izvođena na više lokacija.

– Čitava Foča je sebe unijela u Medicinski i Stomatološki fakultet i stavila na raspolaganje što je imala tog momenta -kabinete Srednjoškolskog centra i slobodne prostore u Bolnici. Jedan paviljon smo ispraznili i stavili na raspolaganje studentima, napravivši kampus, a profesori su boravili i spavali u ljekarskim sobama. Tako je krenuo rad ovog fakulteta- prisjeća se sadašnji dekan, profesor dr Veljko Marić.

Za razliku od ratnih generacija, studenti danas nastavu pohađaju u mnogo ljepšem i prijatnijem ambijentu.

– Izgrađena je divna zgrada Medicinskog fakulteta sa prelijepim amfiteatrima i prelijepim vježbaonicama- ističe Mirjana Ćuk.

I pored ratne stihije, lokalna uprava u Foči je prepoznala značaj dolaska fakultetskih ustanova.

– U toj nestašici, kada smo imali problema sa smještajem porodica poginulih boraca, što je bio imerativ, jedanaest stanova smo dali za potrebe fakulteta. Polako smo sve više napredovali. Snalazili smo se na razne načine da se studenti smjeste. Bilo je skepticizma i među zdravstvenim radnicima, međutim, pobijedili smo sve nedaće i došli smo do sjajnih rezultata. Nadam se da smo stvorili vrlo respektabilnu nastavnu bazu- ističe Radojica Mlađenović, odbornik u SO Foča, koji je tih godina obavljao funkciju predsjednika Izvršnog odbora opštine.

Godinu dana nakon osnivanja Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, Foča je dobila još jednu visokoškolsku ustanovu. U prostorijama bivšeg ženskog zatvora u naselju Velečevo otvorena je Duhovna akademija, danas Bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški. Prvi dekan bio je vladika Atanasije Jeftić kojem Fočaci mogu ponajviše da zahvale što je takva ustanova zaživjela u njihovom gradu. U prvoj generaciji studenata bio je i sadašnji profesor fakulteta, Ruđanin Vladislav Topalović, doktor bogoslovskih nauka.

– Iskreno da kažem, mislio sam da nema ništa od ovoga fakulteta. Mislio sam da je to neki suludi eksperiment, kako se tada govorilo, Vlade sa Pala i vrha crkve i da će se ugasiti kao i mnoge druge institucije. Na sreću i zahvaljujući entuzijazmu pojedinih ljudi, a prije svega vladike Atanasija Jeftića, fakultet je preživio- kaže Topalović. Foča je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva kao centar mladosti i duhovnosti.

– Duhovna akademija je bila rasadnik duhovnog života. Dala je mnogo sveštenika, monaha, episkopa i vjeroučitelja- ističe prodekan Bogoslovskog fakulteta Dragan Učur.

Profesor Topalović se nadovezuje i naglašava da je na fakultetu vidan stalni napredak.

-Ukratko, jedna slikovita rečenica najbolje govori o napretku fakulteta-gore je nego sutra, a bolje nego juče- zaključuje Topalović.

Studenti iz pet zemalja

Na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno postoje četiri odsjeka- Medicina, Stomatologija, Zdravstvena njega i Specijalna edukacija i rehabilitacija. Studenti dolaze iz 65 gradova pet zemalja regiona.

– Do sada se na Medicinskom fakultetu upisao 3.841 student, a danas ih ima 1218. Fakultet su završila 433 doktora medicine i stomatologije. Oni su sada specijalisti, subspecijalisti, magistri, doktori medicinskih nauka- kaže dekan Marić