Jačanje regiona kroz jačanje kulture

23.01.2012.

Emir Kusturica i Milorad Dodik

ANDRIĆGRAD – Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svaki način podstiče kulturu i vjeru da kultura spašava identitet.

Posljednjeg dana kultnog filmskog festivala “Kustendorf” na Mokroj Gori Kusturica je ugostio desetak najznačajnijih autora u svijetu filma i Dodika, kojeg je predstavio kao velikog prijatelja, saborca i čovjeka koji na neki način uvodi temu opstanka kroz kulturno djelovanje.

Prema njegovim riječima, to se najbolje vidi kroz realizaciju projekta “Adrićgrad” u Višegradu.

Predsjednik Republike Srpske je u obraćanju gostima filmskog festivala rekao da Kusturica kroz svaki svoj projekat nameće dinamiku koju ostali moraju da prate i da odlučujuća stvar u realizaciji projekta “Andrićgrada” nije novac, kao što mnogi misle, nego energija koju Kusturica ulaže u to.

“Andrićgrad” će, prema njegovim riječima, obilježiti region i postati referentno mjesto za razvoj kulture, obrazovanja i nauke.

“Sve više ljudi se okuplja oko tog projekta i mnogi od njih su zainteresovani za konkretne sadržaje”, rekao je Dodik.

U Drvengradu će danas premijerno biti prikazan i dio dokumentarno-igranog filma o pravoslavlju čiji je scenarista vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, a glavni glumac Kusturica.

Radi se o desetominutnom segmentu šireg svjetskog projekta koji govori o sedam svjetskih religija.

Svečanim proglašenjem najboljih filmova mladih autora i dodjelom nagrada, večeras će u dvorani “Prokleta avlija” na Mokroj Gori biti završen 5. filmski i muzički festival “Kustendorf”.

U takmičarskom programu festivala učestvovalo je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja.