Noću svira, danju niže uspjehe

02.01.2012.

Nikola Kovačević

ROGATICA – Nijedna veća kulturno-zabavna manifestacija u Rogatici nije prošla bez muzičke pratnje mladog Nikole Kovačevića.

Nikola je jedna od mladih rogatički nada koja se od septembra školuje u Srednjoj muzičkoj školi.

– Svirajući na harmonici, muzikom se bavim od malih nogu. Pod stručnom kontrolom nastavnika muzike Ljiljenka Marjanovića prvi javni nastup imao sam 2007. godine kao učenik petog razreda osnovne škole. Uz harmoniku počeo sam vježbati i klavijature i od tada kroz redovno obrazovanje i nižu muzičku školu, koju sam idući iz Rogatice pohađao u Istočnom Sarajevu, bio sam stalni član muzičke sekcije u školi. Sa kolegama sam pratio hor i folklornu sekciju u školi, a bio sam i član hora i orkestra pri KUD “Sretenje”, koji radi pri Crkvenoj opštini – priča Nikola.

Posebno se ponosi osvojenim prvim mjestom na prošlogodišnjem Festivalu dječijeg folklora Srpske u Zvorniku kada je osvojio prvo mjesto u sviranju na harmonici.

Kao učenik sedmog razreda, Nikola je 2009. godine osvojio prvo mjesto na takmičenju iz muzičke kulture. I ove godine je zablistao na istom takmičenju, a kao član orkestra škole za učenike svog uzrasta donio je prvu nagradu i sa 13. i 14. festivala Dječijeg folklora Srpske koji se tradicionalno održava u Zvorniku.

Uz gradivo u školi, Nikola i dalje neumorno radi. Svakog dana, a posebno noću, po više časova druži se sa harmonikom ili klavijaturama. Sprema se za što bolje ocjene u muzičkoj školi, ali i ponude za učešće na svečanostima u Rogatici.

Djed

Nikola potiče iz porodice u kojoj se osim djeda Dragoljuba, koji je svojevremeno odlično svirao i pjevao uz gusle, niko nije bavio muzikom.