Održana osnivačka skupština Euro regije Drina

31.01.2012.

Euro regije DrinaFOČA – Za prvog predsjednika Euro regije Drina, na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini održanoj u Etno selu Stanišić, izabran je Zdravko Krsmanović načelnik opštine Foča, a za potpredsjednika Dejan Mlađenović zamjenika predsjednika opštine Bajina Bašta. Osnivačkoj skupštini su prisustvovali predstavnici 17 gradova i opština uz Drinu iz četiri države Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, kao i predstavnici turističkih i međunarodnih organizacija. Inicijativa za formiranje Euro regije potekla je prije šest mjeseci na sastanku u Loznici.

Sjedište Euro regije biće u naredne dvije godine u Foči, jer po Statutu predsjednik se bira na mandat od dvije godine i sjedište regije je u mjestu predsjednika.

U programu rada Euro regije Drina biće zaštita kvaliteta vode od izvora do ušća, čišćenje korita i rješavanje problema sa kojima se susreću opštine i gradovi a tiče se eksploatacije mineralnih sirovina, posebno šljunka iz korita rijeke Drine.

– Suština naše priče jeste da se usmjerimo prema Briselu i prema evropskim fondovima. Ogromna je količina novca od evropskih fondova koja iz Brisela treba da dođe na ove prostore. Kada se upravlja rijekom Drinom na način da se neće desiti poplave koje prouzrokuju desetomilionske štete zato što neka HE radi bez režima rada, kada dolazite u fazu da eksploatišete šljunak čime se korito rijeke mijenja, kada s jedne strane razvijate turizam a na drugoj strani prljave tehnologije, kada imate prostorno plansku dokumentaciju koja se potpuno razlikuje s jedne i druge starne rijeke Drine, potrebno je donijeti Program integralnog razvoja na rijeci Drini, koji će biti urađen po najvišim standardima – rekao je Krsmanović.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević kaže da rijeka Drina ima svoje ljepote ali da donosi i štetu. U prioritet Euro regije Drina treba staviti čišćenje Drine od flaša i kesa, zaštitu biljnog i životinjskog svijeta. Milošević se osvrnuo na problem sa eksploatacijom šljunka sa kojima se susreću gradovi i opštine u donjem toku rijeke Drina. On kaže da je eksploatacija šljunka u divljoj fazi i da je potrebno spriječiti takav odnos prema rijeci, kojim se čak preusmjeravaju i tokovi rijeke i narušavaju obale.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević ističe da je Hrvatska na pragu Evropske unije, ali da povezivanja u Euro regije, kojih u Evropi ima stotinjak, gradovima i opštinama mogu donijeti samo korist.

– Poznata je činjenica da Evropska unije sufinansira prekograničnu saradnju i navešću samo primjer saradnje Županje i Bačkog Petrovca iz Vojvode, i već smo određena sredstva povukvi. Danas- sutra kada se prokopa kanal Dunav – Sava ta priča će biti još pojačana. U svakom slučaju potrebno je razgovarati i razmijenjivati mišljenja. Formiranjem Euro regije može nam biti samo bolje – kaže Miličević.

Županja pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji, sa izuzetno razvijenom drvnom, mljekarskom i industrijom šećera.

Načelnik opštine Bratunac Nedjeljko Mlađenović navodi da je rijeka Drina izvor života I ekonomske koristi.

– Ekonomija da ali uz zaštitu životne sredine – kaže Mlađenović I dodaje da se lokalne zajednice moraju više pitati, jer ljudi koji žive na određenom prostoru imaju najviše i koristi i štete.

Mijuško Bajagić predsjednik opštine Plužine na dijelu čije teritorije od Pive i Tare nastaje Drina kaže da je turizam, uz zaštitu životne sredine, glavni pokretač razvoja opštine Plužine.

– Mi šaljemo bistru vodu u Drinu A klase, i cilj bi trebao biti da kvalitet vode rijeke Drine bude isti i na ušću u Savu – kaže Bajagić.

Na sledećem sastanku biće predstavljen Program rada Euro regije Drina, koji će raditi stručnjaci iz oblasti turizma, zaštite životne sredine i ekonomije.