Čančar „U ime naroda“

SRNA - 12. januara 2012. 058.ba

Foča zimi

FOČA – Petko Čančar, penzioner iz Foče (76), objavio je 50. knjigu pod naslovom „U ime naroda“, sa gotovo hiljadu aforizama i epigrama o raznoraznim temama – od politike do ljubavi i mržnje.

„Svi se, kada dođu na vlast, pozivaju na narod. I kad se s teškom mukom ratosiljaju fotelje, opet se sjete naroda, sa psovkom na usnama“ – kaže Čančar, koga mnogi pamte iz devedsetih godina prošlog vijeka, kada je bio predsjednik Vijeća naroda bivše Skupštine BiH.

Sjedio je i u prvom poslaničkom sazivu Narodne skupštine Srpske Republike BiH. Bio je autor najviših ustavnopravnih akata Republike Srpske. Poznavao je i družio se sa ozbiljnim, istaknutim imenima političkog i javnog života nekadašnje SFRJ, što mu je poslužilo kao dobra građa za aforizme. Odlikovan je Ordenom predsjednika Republike Srpske 1994. godine.

„Kao zagrebački student, u 21. godini života, nagrađen sam za svoju prvu knjigu poezije za djecu. Kasnije, radeći cijelog života u pravnoj struci, nisam imao vremena za poeziju i eforizme, dok nisam penzionisan, prije deset godina. Za to vremenu objavio sam preostalih 49 knjiga, uglavnom aforizama i epigrama, koji su naišli na izvanredan prijem čitalaca i kritike, kod nas i u inostranstvu“, priča Čančar.

Samo u 2009. godini objavio je devet knjiga, u 2010. petnaest, po čemu je, kaže, rekorder u regionu. Na Svjetskom festivalu humora „Milovan Ilić – Minimaks“, prije četiri godine, njegova knjiga aforizama je nagrađena.

Društvena i ekonomska zbilja nekada i sad za Čančara je ostala skoro ista, što je objasnio i aforizmu: „Promjena sistema ništa nam ne znači – i ovi nam sjede na grbači“. Teške socijalno ekonomske prilike penzionera sažeo je u misao „I penzioneri su uložili amandman – traže besplatne sahrane!“.

Za neizbježne, vječne funkcionere kaže: „Neke ugledne glavešine nisu imale razrednog starješine“, a za stanje u BiH: „Bosna se stijesnila od mržnje i bjesnila“.

„Zašto da cvjetamo kad nas ne mirišu“, „Stigle nas Božije kazne – kafane nam pune, a škole prazne“, „Poltron je utikač za svaku rupu“, „Poslije Amerike mi smo najveće otkriće“… samo si neki od Čančarovih aforizama.

Aforizam je, smatra Čančar, najbolja i najefikasnija književna forma da vas publika osjeti, a dušman zapamti. Lično, svojim najboljim aforizmom smatra: „Lako je papagaju iz kaveza mačku govor držati“.

Knjiga aforizama će u bliskoj budćnosti još biti, jer se autoru, kako kaže, sami ljudi i događaji, kao teme „nasađuju“.

Petko Čančar, aforističar iz Foče, radni vijek završio je kao sudija Vrhovnog suda Srpske, a penzionisan je sa mjesta ministra pravde.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,