Rakija i med mladih bogoslova

14.01.2012.

Bogoslovija u Foči

FOČA – Iako odlike Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, smještenoj na Velečevu u Foči, u prvi mah djeluju kruto i zatvoreno, život mladih bogoslova u njoj je dosta obogaćen, živ i raznovrstan.

Osim praćenja najobimnijeg i najtežeg nastavnog plana u srpskoj prosvjeti i svakodnevnog bogosluženja, 95 učenika ove škole raspoređeno je i u brojne vannastavne aktivnosti, sekcije i radionice, poput šahovske, recitatorske, dramske, hora, novinarske i pčelarske, te u izradi suvenira.

Bogoslovi izrađuju suvenire koji na pravi način predstavljaju školu. Vještim rukama prave ikonice, tamjan, rakiju, a u planu je i proizvodnja domaćeg meda. Najzaslužniji za gotovo sve sekcije jeste profesor Nikola Kovač. Rektor visokoprepodobni arhimandrit Lazar Lazarević kaže da je sav život đaka usmjeren na obrazovanje i izgrađivanje ličnosti.

– Nastava se odvija po programu koji je propisao Sveti arhijerejski sinod. Učenike imamo iz svih krajeva RS, BiH, Srbije, Hrvatske i inostranstva. Krajnji naš cilj jeste da imamo ovdje liturgijski život i da svoj život prinesemo Bogu – ispričao je Lazarević.

Nema učenika Bogoslovije, a da nije član neke sekcije ili radionice, jer tako, kažu, nedostatak roditeljske ljubavi i drugih radosti nadopunjavaju.

– Ja sam u šahovskoj, recitatorskoj i u novinarskoj sekciji. Internatski tip života sam po sebi je težak, ali naši profesori i vaspitači se trude da nam što više poboljšaju uslove – priča učenik Nebojša Đugatović iz Gradiške.

Njegovi drugovi, članovi novinarske sekcije Dimitrije Stanojević iz Zrenjanina i Zvorničanin Dejan Krstić ponekad danonoćno rade na ažuriranju internet stranice Bogoslovije, internet radija i časopisa “Bogoslovsko bratstvo”.

– Pišemo o životu naše Bogoslovije, redovno postavljamo sve vijesti, svaki događaj. Zahvaljujući informativnim tehnologijama kojima raspolažemo internet radio je pokrenut na Savindan 2010, zastupljena je duhovna muzika, etno i klasika, strani i domaći pop i rok, a imamo i prenose liturgije – kaže učenik Dejan Krstić, inače fotograf i urednik radija u novinarskoj sekciji.

Njegov kolega Dimitrije kaže da ova sekcija funkcioniše poput svake novinarske redakcije i žurnalističkog kolektiva.

– Na događaje šaljemo člana redakcije, kao i fotografa. Da bismo pružili blagovremene informacije dešavalo se da ostajemo i do kasno u noć, kao kada je dolazio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej – pojasnio je Stanojević i dodao da su posjetioci sajta iz svih krajeva svijeta.

Razlike sa drugim školama

Za razliku od drugih srednjih škola, mladi bogoslovi pohađaju razrede od prvog do petog, imaju mnogo više predmeta i manjak neiskorišćenog slobodnog vremena.

– Veoma je bitno što postoji ovakva vrsta škole i zajednice, zajedničke trpeze, molitve i soba, jer su današnje porodice najčešće tročlane ili četvoročlane u kojima se stvaraju egoisti ili samci, a mladi bogoslovi dijele ovdje sve. To je najbolja njihova nadgradnja koju ovdje mogu postići da bi sutra bili pravi hrišćani – objašnjava nekadašnji učenik, a danas profesor na tri predmeta u ovoj školi monah Stefan Šarić.