Razvojne šanse za iskorištavanje rudnog bogatstva

SRNA - 31. januara 2012. 058.ba

"Vrelo" ne posluje na štetu države

ČAJNIČE – Opštinska vlast u Čajniču pokrenula je ispitivanje rudnih bogatstava kako bi pokrenula uništenu privredu, s obzirom da je ovo jedna od najnerazvijenih opština u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Čajniče Branko Roljić rekao je da je preliminarno ispitivanje pokazalo da je ruda kvarcita kvalitetna oko 98 odsto i da ima zainteresovanih preduzeća koja bi nalazišta uzela pod koncesiju.

„Glavno ispitivanje nalazišta kvarcita je na jednom od lokaliteta kod Čajniča. Prva istraživanja pokazuju da bi moglo biti koristi u čemu očekuju podršku nadležnog ministarstva“, kaže Roljić.

Pod istim uslovima na korištenje je izdata u voda, a sve je izvjesnije da bi uskoro trebalo da počne da radi Fabrika za flaširanje izvorske vode.

Opštinska kasa ove godine trebalo bi da bude punija za osam odsto u odnosu na prošlu godinu čemu treba da doprinese naplata prihoda PDV-a i djelimično povećanje poreza na lični dohodak.

Ovogodišnji budžet opštine Čajniče planiran je u iznosu od 2.117.000 KM, a očekuje se da u njegovom punjenju značajan doprinos daju i neporeski prihodi i to prvenstveno od iskorištavanja šuma i njihove prodaje.

„Očekuje se da će u kasu sliti u iznosu od oko 380.000 maraka“, kaže Miroslav Furtula, samostalni stručni saradnik za budžet i finansije u opštini Čajniče.

Furtula dodaje da su prošle godine naplatili 500.000 maraka od prodaje šuma, kojima gazduje Šumsko gazdinstvo „Vučevica“. Od toga je 380.000 maraka bilo redovnih potraživanja iz prošle godine, a 224.000 maraka su zaostala dugovanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,