Temeljna obnova na čekanju

DAN - 05. januara 2012. 058.ba

Dubrovčanka

FOČA – Jedna od najljepših i najstarijih građevina u Foči u novu godinu je ušla sa novim krovnim pokrivačem. I pored sniježnih padavina i niskih temperatura, radnici preduća DOO „Petković” iz Novog Goražda su završili prvu fazu obnove koju finansira opština Foča.

Zamijenjen je krov i urađeni zahvati na unutrašnjim nosećim stubovima, pa je ovaj objekat, koji je izgrađen krajem 19. vijeka po uzoru na građevine iz Dubrovnika, zaštićen od daljeg propadanja i urušavanja. Dubrovačka kuća posljednjih pedeset godina je u vlasništvu komunalnog preduzeća Izvor koje je ove godine prešlo u nadležnost opštine. Objekat je komunalcima služio kao magacinski prostor za čuvanje alata i opreme, a o njegovoj budućoj namjeni biće naknadno odlučeno.

-Naredni radovi na obnovi moraju sačekati dok ne odlučimo o namjeni objekta što ćemo uraditi zajedno sa preduzećem Izvor. Tada ćemo naručiti i adekvatan projekat obnove, a u skladu sa projekcijom budžeta, kako opštine, tako i preduzeća Izvor- kaže zamjenik načelnika opštine Foča Olivera Elez.

Iako je bilo govora da bi Dubrovačka kuća mogla biti uvrštena na listu zaštićenih spomenika kulture, Elezova kaže da komisija koja o tome odlučuje smatra da taj objekat ne treba posebno zaštititi.

– Niko osim nas nije zainteresovan da se sačuva autentičnost objekta. Ostavljeno je nama da kao lokalna vlast možemo propisati određeni stepen zaštite. Nemamo potrebe da sami sebi vezujemo ruke da ga proglasimo zaštićenim objektom, što bi usložilo proceduru izdavanja odobrenja za radove na obnovi- rekla je Elezova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,