Terapije za djecu sa problemima u govoru

Glas Srpske - 03. januara 2012. 058.ba

Logoped

FOČA – Porodice iz Foče i okolnih gradova čija djeca imaju govornih poteškoća i problema sa sluhom neće više morati da zbog terapija i konsultacija sa stručnjacima odlaze u zdravstvene institucije u Banjaluku i Beograd, već će te usluge od sada moći da koriste u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Naime, ova bolnica odnedavno je bogatija za digitalni logopedski set „Behringer“, koji se koristi u savremenoj logopedskoj rehabilitaciji slušanja i govora.

Nataša Berezovski, logoped u fočanskoj bolnici, pojasnila je da se Behringerov aparat koristi u rehabilitaciji sluha i govora kod djece i odraslih.

– Njegova prednost je u tome što dijete putem slušalica i mikrofona može da direktno kontroliše svoj izgovor i izgovor terapeuta koji sa njim radi – rekla je Berezovski.

Behringerov set služi za korekciju mucanja, lakše i teže oblike oštećenja jezika i govora, odnosno afaziju i disfaziju, kao i kod osoba sa poremećajem sluha.

– Djeci se sviđa rad putem ovog aparata jer je to za njih novo. Mališani izgovaraju riječi putem slušalica mnogo bolje jer imaju jasan i direktan glas terapeuta koji sa njima radi, na osnovu kojeg mogu ponavljati za njim ili samostalno odgovarati na pitanja – rekla je Berezovski.

Jedan od pacijenata koji je podvrgnut ovoj terapiji je i šestogodišnji Đorđe Bjelica iz Trnova, koji od rođenja ima poteškoća sa govorom.

– Đorđevi roditelji su zadovoljni. Oni, kao i ostali roditelji, dovode svoju djecu dva do tri puta sedmično na tretmane, u zavisnosti od toga koji su problemi govora u pitanju – rekla je Berezovski.

Osim savremenog logopedskog tretmana, u fočansku bolnicu redovno dolaze stručnjaci iz Beograda koji predaju na Medicinskom fakultetu na Odsjeku za defektologiju.

– Bila je velika potreba za stručnim saradnicima koji bi radili sa djecom, kao i za dječijim psihijatrom i psihologom. Na sreću, ovdje postoji Odsjek defektologije na kojem predaju stručnjaci ove nauke i dolaze da rade sa našom djecom – rekla je psiholog u fočanskoj bolnici Aleksandra Salamadić.

Disleksija

Znatan broj djece ima problema sa teškoćama u savladavanju vještina čitanja i pisanja i školskog gradiva, odnosno sa disleksijom. Zajedničkim radom roditelja i terapeuta, kažu psiholozi, simptomi disleksije se mogu ukloniti, ublažiti, oblikovati i pobijediti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,