Utihnula zvona na hramu Svetog Save

Novosti.rs - 16. januara 2012. 058.ba

Hram Svetog Save u Foči

FOČA – Sa zvonika hrama Svetog Save, koji je u izgradnji, u ovoj godini nije se oglasilo nijedno od deset zvona koja su u prethodne dve godine to činila svakodnevno u osam i 16 časova

Sa zvonika hrama Svetog Save u Foči, koji je u izgradnji, u ovoj godini nije se oglasilo nijedno od deset zvona koja su u prethodne dve godine to činila svakodnevno u osam i 16 časova.

U svađu su, 2010. godine, zbog završetka hrama Svetog Save ušle dve „levice“, pa je od tada sve krenulo nizbrdo. A 2004. godine započelo je ostvarenje šestovekovnog sna o izgradnji crkve. Pevalo se „Hoćemo li, čoče, čoče, gradit crkvu nasred Foče“. Crkva je dobila i blagoslov počivšeg patrijarha Pavla. Temeljima je na Pokrov 2006. godine kumovao aktuelni načelnik Zdravko Krsmanović. Odmah potom, u sudu u Trebinju registrovan je i Odbor za izgradnju hrama Svetog Save, koji je, uz dosta napora, u hram investirao 1.500.000 maraka, a za završetak je trebalo obezbediti još oko milion maraka.

– Biće nam potrebno oko milion maraka za završetak hrama koji je impozantnih dimenzija. Usredsredili smo se na zadatak da crkva bude što pre pokrivena, a kako sada stvari teku, biće dobro ako posao okončamo do Pokrova Svete Bogorodice, 14. oktobar – kaže bogoslov Nenad Tupeša, novi predsednik Odbora za izgradnju hrama u Foči, nepriznat od lokalne vlasti, odnosno smenjenog odbora kojem je na čelu bio Zdravko Krsmanović.

Zvona su postavljena tokom 2009. godine, a livcima iz Srbije se duguje novac. Za zvona i krstove, bivši odbor je ostavio dug od 19.900 evra.

DVA ODBORA

– TIH 150.000 maraka koje nedostaju nije sporno, ali je sporan odbor i način kako je on izabran. Prema mom mišljenju, on nije legitiman, i zato i ne možemo da mu prebacimo planirana sredstva. Sada prektično postoje dva odbora koja međusobno ne komuniciraju – kaže, za „Novosti“, Zdravko Krsmanović, načelnik Foče.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: