Brakovi pucaju poslije pete godine

01.02.2012.

Brak

FOČA – Različiti pogledi na brak, psihičko i fizičko nasilje, neslaganje karaktera i alkoholizam osnovni su razlozi zbog kojih se bračni partneri u Foči sve češće odlučuju na razvod.

U donošenju ove odluke trenutno prednjače žene, pa češće pokreću brakorazvodne parnice, i u svim slučajevima su više od muškaraca izložene nasilju.

Brakorazvodnih parnica u fočanskom Osnovnom sudu iz godine u godinu sve je više, a brak najviše puca kod mlađih supružnika.

– U prošloj godini riješeno je 30 predmeta razvoda. U prednosti su žene, koje češće podnose zahtjev za razvod, a kao najveći razlog za to navode poremećene bračne odnose – rekao je rukovodilac Sudske uprave u Foči Radovan Obrenović i dodao da se najviše razvode parovi koji imaju maloljetnu djecu. Kod ovakvih slučajeva brakorazvodnoj parnici prethodi postupak mirenja.

– Najviše se razvode mladi bračni parovi, u 80 odsto slučajeva, i to poslije pete godine braka, sa veoma malom djecom. Supružnici su obično srednjeg stručnog obrazovanja i srednjeg društvenog sloja – rekla je direktor Centra za socijalni rad Ivana Vuković, istakavši da u većini slučajeva postupak mirenja ne urodi plodom.

– Supružnici prođu ovaj postupak kao obaveznu proceduru, ali rijetko se desi da se izmire – rekla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, broj razvoda u Foči prati društvene promjene i u direktnoj je vezi sa nadolazećim trendovima.

– Došlo je vrijeme kada su razvodi u trendu. Imamo slučajeva da se jedna žena razvela, a nemalo poslije nje i njena drugarica. Često se dešava da supružnici vide jedan par da se razveo, pa počnu da traže i sopstvene razloge za razvod – rekla je Vukovićeva, koja je i pedagog u Centru za socijalni rad. Dodala je da zbog razvoda najviše ispaštaju djeca, posebno u porodicama u kojima vlada disharmonija.

– Razvod se negativno odražava na djecu i može imati posljedice na pravilan razvoj njihove ličnosti. Neka djeca se povuku u sebe, zatvore se, dok su druga frustrirana, depresivna i agresivna. Popuštaju u školi ili čak prave probleme u društvu – pojasnila je Vukovićeva.

U Centru za socijalni rad kažu da imaju najviše problema kada se bivši supružnici ne mogu dogovoriti kome će pripasti djeca.

– Tada smo mi obavezni da donesemo odluku o starateljstvu i kontaktiranju roditelja sa maloljetnom djecom, koju preporučujemo sudu i on donosi presudu. Sud najčešće uvaži našu odluku i preporuku. Tada tek nastaje problem, supružnici ne poštuju odluke, preko djece se svete jedni drugima, nastavljaju sukobljavanje, zanemarivši interese djece, pa se čak sukobljavaju i sa nama – rekla je pravnik u Centru za socijalni rad Slobodanka Marković.

Pored teških brakorazvodnih parnica, socijalni radnici kažu da ima primjera razvoda u kojima se supružnici razilaze poslije višegodišnjeg zajedničkog života i lako se i sporazumno dogovore, bez problema i posljedica po bilo koga.

Crkva protiv razvoda

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve kažu da danas bračni parovi ne poštuju brak kao svetu zajednicu.

– Kao što hrišćanstvo počiva na ljubavi, tako je i tajna braka zasnovana u ljubavi. Tačno je to da se brak sklapa i radi rađanja djece, a cilj braka je prije svega sveta družba. Crkva ne podržava razvod među supružnicima, jedino ako je njihov život u braku krajnje nepodnošljiv, odnosno kada je riječ o nasilju – pojasnio je sveštenik u Foči Duško Lalović.

Glas Srpske