Dnevna proizvodnja tri miliona kilovat-časova struje

SRNA - 13. фебруара 2012. 058.ba

Hidroelektrane na Drini

VIŠEGRAD – Hidroelektrana /HE/ „Višegrad“ dnevno proizvede između 2,5 i tri miliona kilovat-časova električne energije, potvrdio je direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Mile Lakić.

„U proteklih 12 dana Hidrocentrala `Višegrad` je dnevno proizvodila oko tri miliona kilovat-časova električne enegije i mi smo izuzetno zadovoljni dosadašnjom proizvodnjom“, naglasio je Lakić.

On kaže da trenutno rade sa dvije turbine instalisane snage po 105 megavata, a po potrebi u funkciju se može staviti i treća.

Dotok vode na pregradnu branu Hidroelektrane „Višegrad“ je 170 metara kubnih u sekundi a narednih dana očekuje se da bude i duplo veći. Povećan dotok vode će diktirati ispuštanje akumulacionog jezera HE „Piva“ u Crnoj Gori.

„Naša hidroelektrana i akumulacija je spremna da primi svu vodu koja stigne od Pive i pritoka Drine“, kaže Lakić.

Stručnjaci ovog hidroenergetskog objekta smatraju da eventualno povećanje temperature i topljenje snijega neće dovesti do poplava.

Akumulaciono jezero Hidroelektrane „Višegrad“ zaleđeno je nekoliko kilometara uzvodno od pregradne brane, ali to ne utiče na rad ovog objekta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,