I dalje odsječeno 1 700 stanovnika

10.02.2012.

Čajniče zavejano snijegom

ČAJNIČE – U selima koja su zemetena snijegom na području opštine Čajniče odsječeno je 1 700 stanovnika do kojih mehanizacija još nije uspjela da se probije, rekao je načelnik ove opštine Branko Roljić.

“Vlada Republike Srpske odobrila nam je 50.000 KM da bismo mogli da nastavimo sa čišćenjem lokalnih saobraćajnica do sela u kojima ima bolesnih, ali i drugih stanovnika kojima je potrebna pomoć”, istakao je Roljić.

Putevi su pročišćeni do Ponikava, Međuriječja, Batova, Glamočevića i Zaborka.

Lune Pavičević, mještanin Zaborka, rekao je da je situacija u svim selima ove opštine kritična. “Put je probijen samo do centra mjesne zajednice gdje se nalaze ispostave preduzeća i ustanova, ali je nemoguće doći do ostalih sela koja su razuđena. U ovim selima ima i bolesnih i iznemoglih, ali i male djece kojima su hitno potrebni hrana i lijekovi, ali i ljekarska pomoć”, naglasio je Pavičević.

U opštinskom Štabu civilne zaštite kažu da preduzimaju sve mjere da bi pomogli stanovništvu i da bi očistili puteve.

Prema riječima načelnika Štaba Vitka Dačevića, dvije starice iz Ponikava danas su uspješno prevezene do Doma zdravlja u Čajniču, a u saradnji sa volonterima Crvenog krsta dostavljeni su hrana i lijekovi do sela gdje se može doći pješice.

“Pokušavamo da intervenišemo u skladu sa mogućnostima. Mada ljudima ponestaje snage, uspijevamo da pružimo pomoć i da odgovorimo na sve zahtjeve”, istakao je Dačević.

Snabdijevanje strujom i vodom u ovoj opštini je uredno. Na magistralnom putu Goražde – Čajniče – Metaljka saobraća se bez problema.