Incidenti zasnovani na mržnji – proizvod predrasuda

Agencije - 27. фебруара 2012. 058.ba

Foča-OSCE

FOČA – Incidenti počinjeni zbog mržnje proizvod su predrasuda, lošeg socijalno-ekonomskog stanja, manipulacije i zloupotrebe stranaka i političara, a najviše ih generišu mediji svojim jednostranim, senzacionalističkim i neprofesionalnim pristupom, zaključeno je danas na radionici o ovim pitanjima u Foči.

Na radionici pod nazivom „Prevencija incidenata zasnovanih na mržnji – uloga mladih i civilnog društva“ kao primjeri ovakvih incidenata navedeni su skrnavljenje muslimanskog groblja „Tekija“ u Foči, vrijeđanje i napad na Srpkinju i pravoslavnog sveštenika u Goraždu, te kamenovanje autobusa na relaciji Goražde – Čajniče.

„Ove incidente osudile su dvije lokalne zajednice – Foča i Goražde, a počinioci su otkriveni i procesuirani“, rekao je Srni Berha Laseras, koordinator za ljudska prava u OEBS-u u Foči, koji je organizator ovih radionica.

Laseras je naglasio da OEBS pozdravlja ovakav odnos zajednice prema problemima i smatra da je to put za njihovo prevazilaženje, te naglasio da 35 odsto incidenata na području opština istočne BiH, nisu motivisani mržnjom, već su plod huliganstva.

Sve strukture u lokalnim zajednicama pozvane su da ovoj problematici posvete pažnju, posebno asocijacije i udruženja mladih.

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti opština Foča, Goražde, Višegrad i Rogatica, policije, učenici osnovnih i srednjih škola, te pedagozi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: