Incidenti zasnovani na mržnji – proizvod predrasuda

27.02.2012.

Foča-OSCE

FOČA – Incidenti počinjeni zbog mržnje proizvod su predrasuda, lošeg socijalno-ekonomskog stanja, manipulacije i zloupotrebe stranaka i političara, a najviše ih generišu mediji svojim jednostranim, senzacionalističkim i neprofesionalnim pristupom, zaključeno je danas na radionici o ovim pitanjima u Foči.

Na radionici pod nazivom “Prevencija incidenata zasnovanih na mržnji – uloga mladih i civilnog društva” kao primjeri ovakvih incidenata navedeni su skrnavljenje muslimanskog groblja “Tekija” u Foči, vrijeđanje i napad na Srpkinju i pravoslavnog sveštenika u Goraždu, te kamenovanje autobusa na relaciji Goražde – Čajniče.

“Ove incidente osudile su dvije lokalne zajednice – Foča i Goražde, a počinioci su otkriveni i procesuirani”, rekao je Srni Berha Laseras, koordinator za ljudska prava u OEBS-u u Foči, koji je organizator ovih radionica.

Laseras je naglasio da OEBS pozdravlja ovakav odnos zajednice prema problemima i smatra da je to put za njihovo prevazilaženje, te naglasio da 35 odsto incidenata na području opština istočne BiH, nisu motivisani mržnjom, već su plod huliganstva.

Sve strukture u lokalnim zajednicama pozvane su da ovoj problematici posvete pažnju, posebno asocijacije i udruženja mladih.

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti opština Foča, Goražde, Višegrad i Rogatica, policije, učenici osnovnih i srednjih škola, te pedagozi.