Kineske cipele pritisle obućare

Glas Srpske - 02. фебруара 2012. 058.ba

obućarFOČA – Jedini zanat u Foči koji je pobijedio sve promjene na tržištu jeste obućarski. Zbog preplavljanja domaćeg tržišta jeftinom i nekvalitetnom kineskom robom, čini se da ni za obućare neće biti posla.

Na području cijele opštine postoje samo dvije obućarske radnje. Obućari i jedne i druge su samouki i, kako kažu, bez prethodnika i bez sljedbenika.

– Teško je baviti se ovim poslom, a i mala je zarada. Nije problem konkurencija, jer danas niko nije zainteresovan da radi kao obućar, nema škole za ovaj zanat, niko ne bi da se obučava, svi bi brzo do velikih para, posebno omladina – opisuje svoj zanat obućar Milan Kovač i dodaje da obućarstvo nije „učio“, ali je za njega imao dara.

– Dugo sam radio u jednoj fočanskoj firmi, propala je. Prije šest mjeseci otvorio sam obućarsku radnju, ali veliki su nameti i dažbine – objašnjava Kovač i dodaje da je tajna dobrog obućara u preciznosti i kvalitetu, dok zanat guši nekvalitetna jeftina obuća koja je preplavila tržište.

– Zanatlija se zna po kvalitetu, inače vam mušterije odoše. Najbolja obuća za popravku je kožna, a najgora i neisplativa je kineska obuća od skaja, koju ne vrijedi popravljati jer se za kratko vrijeme potroši. Popravka ovakve obuće košta nešto manje nego nove cipele. Ali, vrijeme je teško, ljudi nemaju novca, pa su prinuđeni da kupuju jeftiniju obuću – priča Kovač.
On kaže da su obućari rijetke zanatlije kod kojih dolaze i traže usluge i bogati i siromašni.

– Oni bogatiji dolaze da bi estetski zaštitili svoju obuću, a oni manje imućni da bi je spasili od propadanja. Najviše posla ima kada je smjena godišnjih doba, a najkrupnija popravka ne prelazi deset maraka – ističe Kovač.

Nevenka Pljevaljčić, vlasnica druge obućarske radnje, kaže da po broju mušterija može ocijeniti stanje u društvu.

– Kada ima puno mušterija, znači da se malo kupuje, jer većina donosi stariju obuću na popravku – rekla je Pljevaljčićeva.

Fočak Milomir Mališ, kojeg smo zatekli kod obućara Milana, kaže da su cijene pristupačne, a isplati se više popraviti i zaštititi obuću nego svako malo kupovati novu.

Obućar zna najbolje

Obućar Milan Kovač preporučuje da se kupljena kožna obuća odmah donosi obućaru na leder, jer tako, tvrdi, mnogo duže traje i đonovi su zaštićeniji od propadanja, vlage i zime.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,