Kriza tjera kupce od nove garderobe

09.02.2012.

Butik u Foči

FOČA – Izuzetno hladno vrijeme i niska temperatura primorale su ovih dana mnoge Fočake koji nisu dovoljno snabdjeveni zimskom odjećom da dopune svoje ormare toplijom garderobom.

Mnogi su pohrlili u prodavnice polovne robe, sekend hendove, koje u posljednjoj godini dominiraju i već gase brojne butike. Trgovci u prodavnicama polovne robe, kojih je u Foči pet, i više nego ikada do sada, zadovoljno trljaju ruke.

– Imamo dosta mušterija, svi su odmah za vikend i poslije njega pogotovo bukvalno “navalili” na zimsku opremu. Promet je veliki, zaista smo zadovoljni imajući u vidu da je februar jako slab mjesec, ali zarada je prosto neočekivana – rekla je Sanja Radanović, trgovkinja u prodavnici polovne odjeće NB “Sarić” u centru grada.

Kupci najviše traže i kupuju polovne zimske jakne, dječije skafandere, kape, rukavice i tople vunene džempere.

– Roba nam stiže iz Njemačke, ovih dana nešto i češće, upravo zbog potražnje. Najviše se traže deblje jakne i sva zimska odjeća pošto niko nije očekivao baš ovakve hladnoće. Kupci u radnji pričaju da im se više isplati da ovdje sve pribave, jer nisu u mogućnosti da kupuju u buticima – rekla je Radanovićeva i dodala da imaju mušterije svih društvenih statusa.

– Svi dolaze, ne ustručavaju se uopšte. I studenti i penzioneri, pa i one koje poznajem da su imućniji i koji su sigurno budžetski korisnici – istakla je Radanovićeva.

U prodavnici polovne robe “Autokomerc” kažu da imaju svoje stalne mušterije.

– Prodaja ide prilično dobro, mušterija ima non-stop, i svako za sebe nađe ponešto. Ima mnogo uglednih žena koje ovde kupuju, a u posljednje vrijeme dosta se i veš kupuje, ali on nije polovan, već nabavljamo iz Njemačke po povoljnim i sniženim cijenama – rekla je trgovkinja Aleksandra Mašić.

Studenta Gorana Teodorovića zatekli smo u prodavnici polovne robe, gdje je kupio džemper.

– Kupio sam zimski džemper, očuvan, kvalitetan i, što je najvažnije, povoljan. Platio sam ga devet maraka, a za te pare u buticima ne bih mogao ništa da kupim, pa ni šal. Original “leviske” se mogu kupiti za desetak maraka, a i dobar kaput košta tridesetak maraka – rekao je Teodorović i dodao da roba jeste polovna, ali markirana i kvalitetna.

I dok su trgovci sekend hendova zadovoljni prodajom, vlasnici butika sve više zatvaraju svoje radnje i gube mušterije.

– Mnogo je butika zatvoreno, evo znam po svojim kolegama. Ljudi nemaju novca da kupuju, malo je nešto bilo pred praznike bolja prodaja, a sada niko da uđe ni da pogleda. Prodavnice polovne robe su preuzele vođstvo u ponudi i cijenama i to se baš osjeti. Skoro svi se u njima oblače – kaže zaposlena trgovkinja u butiku “Marina”. U butiku “Elite”, takođe kažu da je trenutno slaba prodaja, a mušterija uvijek fali.

U Tržnom centru “Konzum”, kako smo saznali, većina butika u posljednjoj godini zatvorena je i otkazala je poslovne prostore. Novih butika i dalje nema niti se otvaraju, što ponovo ide na ruku prodavnicama polovne odjeće i obuće.

Sniženje i u polovnjacima

Da je kupovna moć Fočaka odavno slaba, svjedoče i sami, a kod pojedinih je i ugrožena, kažu trgovci.

– Imamo mnogo mušterija koji čak i u našoj prodavnici polovne i jeftinije odjeće čekaju sniženje. Sezonski jednom ili dvaput pravimo akciju, kada je sve u pola cijene, i tada imamo nezapamćen promet – kaže trgovkinja Sanja Radanović.

Glas Srpske