Lavine zaustavile prevoz putnika

23.02.2012.

Lavina zatrpala snijeg u Foči

FOČA – Zbog lavina koje i dalje prijete da se uruše od Miljevine do Sarajeva autobusi još ne saobraćaju, jer putnici ne bi bili bezbjedni.

Dvadeset dana je prošlo od velikih snježnih padavina, a na magistralnim putevima od Foče prema Hercegovini i Sarajevu saobraćaj se i dalje odvija samo jednom kolovoznom trakom. Autobuske linije ne saobraćaju nikako, a prevoznici trpe velike gubitke. Od 40 autobuskih linija koje saobraćaju preko, od i do Foče u funkciji su samo tri, jer autobusi već tri sedmice ne voze ka Sarajevu, preko prevoja Rogoj, i ka Hercegovini preko prevoja Čemerno.

U Autobuskoj stanici Foča rekli su da je autobuski saobraćaj bukvalno blokiran.

– Sve autobuske stanice i autobusi koji se nalaze na ovim relacijama prema Sarajevu i Hercegovini su u blokadi, a svi prevoznici koji su uglavnom privatna lica su na gubitku. Do graničnog prelaza Hum otvorena je jedna traka, a dalje, put od Šćepan Polja nije otvoren te postoji mogućnost da tek za dvadesetak dana ovuda bude prohodno – rekla je Ana Mandžo, šef Autobuske stanice u Foči.

Mandžo je dodala da i prevoznici i autobuske stanice nadu polažu u porast temperatura i veće topljenje snijega koje se najavljuje, jer će u suprotnom, kako je rekla autobuski saobraćaj i dalje biti paralisan. U preduzeću “Ubla turs” potvrdili su da njihovi autobusi od Foče prema Hercegovini ne saobraćaju još od 3. februara.

– Na putnim pravcima Foča – Gacko i Gacko – Nevesinje imamo 70 odsto linija, koje nikako ne saobraćaju od petka, kada nam je autobus ostao zatrpan u Miljevini – rekao je direktor “Ubla tursa” Milan Grubač.

On je dodao da je prije nekoliko dana krenula jedna autobuska linija za Banjaluku preko Gacka i Nevesinja.

– Ta linija se nekako održava, ali sve ovo što saobraća prema Istočnom Sarajevu i Palama, Beogradu i Novom Sadu ne saobraća. Koliki su nam gubici ne znamo tačno, uskoro ćemo izračunati, ali svakako su veliki jer bukvalno kao da nismo radili jedan mjesec – dodao je Grubač.

Prema njegovim riječima, “Ubla turs” je u stalnoj komunikaciji sa Civilnom zaštitom, “Hercegovina putevima” i ljudima sa terena u Gacku oko situacije na prevoju Čemerno.

– Oni još ne garantuju prolaz za javni prevoz još koji dan, odnosno za bezbjednost putnika, iako je taj put prohodan i određena vozila prolaze. Nadamo se da će se preko Čemerna normalizovati situacija za dan ili dva, a do Sarajeva je najveći problem lavina u Miljevini koja i dalje prijeti i to je razlog što ne saobraćamo na tom pravcu – pojasnio je Grubač.

U preduzeću “Putevi RS” kažu da mehanizacija “Srbinjeputeva” i “Hercegovina puteva” i dalje pročišćava puteve preko Čemerna i od Foče do Sarajeva.

– Prema našim procjenama, ova dva magistralna puta trebalo bi da budu prohodna danas za autobuse, ali ne i za teretna vozila težine više od 3,5 tona – rekla je portparol JP “Putevi RS” Natalija Kostrešević.

Tri linije

Jedine autobuske linije koje saobraćaju od Foče su prema Rogatici, Višegradu, Bijeljini i Ustiprači.