Odobrena sredstva za zapošljavanje 1 500 pripravnika

24.02.2012.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na današnjoj sjednici u Modriči donio je odluku o odobravanju sredstava poslodavcima u iznosu od 10.270.000 KM radi zapošljavanja 1500 pripravnika.

“Sredstva se odobravaju na osnovu Projekta zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, koji je Zavod pripremio na osnovu Strategije zapošljavanja u Republici Srpskoj za period od 2011. do 2013. godine, kao i Akcionog plana Vlade Republike Srpske za realizaciju Strategije zapošljavanja”, izjavio je nakon sastanka Milan Anđić, predsjednik Upravnog odbora Zavoda.

Prioritet za sredstva imaće poslodavci iz oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije, proizvodno-uslužnih djelatnosti, poslodavci koji zapošljavaju lica koja duže od jedne godine čekaju zaposlenje na Zavodu, poslodavci iz izrazito nerazvijenih opština, kao i poslodavci koji zapošljavaju članove porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Prioritet imaju i poslodavci koji su zaposlili radnike u radni odnos na bazi prethodnih projekata zapošljavanja, te poslodavci koji zapošljavaju radnike tehničkih zanimanja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je prisustvovao sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, rekao je da će za realizaciju ovog programa biti potrebno 18 miliona KM, od kojih će više od 10 miliona obezbijediti Vlada Republike Srpske iz Budžeta, posredstvom Zavoda za zapošljavanje, i više od sedam miliona KM poslodavci koji su spremni da zaposle pripravnike.

“Ovaj projekat, koji podrazumijeva sufinansiranje zarada pripravnika predstavlja konkretnu realizaciju mjera aktivnog zapošljavanja”, rekao je ministar Đokić.

On je potvrdio da je prvobitno planirano zapošljavanje 1 000 pripravnika, ali je zbog trogodišnjeg iskustva realizacije projekta zapošljavanja pripravnika njihov broj povećan za 500.

“Smatramo da će to izuzetno doprinijeti podsticanju zapošljavanja jer iskustva iz prethodne tri godine, koliko traje ovaj program, pokazuju da je ukupno 62 odsto pripravnika, koji su bili angažovani, ostalo da trajno radi kod poslodavaca”, rekao je Đokić.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovala je i predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.