Opet bi stali na put kriminalcu

24.02.2012.

Zoran Ušćumlić

VIŠEGRAD – Poslije nekoliko hirurških zahvata i bolničkog liječenja dvojica pripadnika Policijske stanice u Višegradu, koji su sa još jednim kolegom 16. decembra prošle godine službenim vozilom prepriječili put i pokušali da zaustave bijeg kriminalca Ramadana Bahtirija, opravljaju se kod svojih kuća.

Poslije udara kombija, kojim je upravljao Bahtiri, u policijsko vozilo najteže je povrijeđen Slobodan Sarić, a teške povrede zadobio je i komandir Policijske stanice u Višegradu Zoran Ušćumlić.

– U stravičnom udaru smrskana mi je na više mjesta lijeva potkoljenica, povrijeđena lijeva butna kost i desno koljeno, rasječena brada i usna, a kažu da sam zadobio i lakši potres mozga, pa sam dugo bio bez svijesti – prisjeća se Sarić.

Zoran Ušćumlić je imao multifragmentalni prelom desne potkoljenice, teško mu je povrijeđena glava i smrskana jagodica i sitnije kosti, gdje su mu na operaciji ugrađene specijalne metalne pločice, a slično je urađeno i sa nogom.

Policajac Sarić dane oporavka provodi u specijalnom krevetu, koji mu je pozajmljen u Kliničkom centru u Foči. Noga mu je uvezana posebnim udlagama i kretanje je svedeno na minimum. On kaže da mu za ozdravljenje, prema mišljenju ljekara, treba nekoliko mjeseci. Dok leži prikovan za krevet, kaže, razmišlja o svemu onome šta mu se desilo.

– Mislim da bih opet tako postupio da zaštitim živote građana, jer smatram da je to dio našeg posla – kaže Sarić.

Ušćumlić se po kući teško kreće sa štakama. Noga mu je još pod otokom.

– Bilo je užasno, ali da nismo tako reagovali mogla se desiti i teža nesreća, jer da je taj kriminalac kombijem ušao u grad, ne bi prezao da udari na bilo koga, bilo da je policajac ili civil – kaže Ušćumlić.

Obojica povrijeđenih policajaca kažu da se za njihovo zdravlje raspituju prvo kolege, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i stanovnici Višegrada, dajući im moralnu podršku da izdrže i ozdrave. Mnogi tvrde da su hrabri policajci rizikovali živote da spriječe kriminalca da ugrozi građane, a posebno djecu koja su išla u školu.

Drama

Kobnog 16. decembra prošle godine kriminalac Ramadan Bahtiri je poslije saobraćajnog prekršaja u Sarajevu ukradenim kombijem bježao prema Višegradu. Pratila ga je policijska potjera, a na ulazu u grad tri policajca su mu prepriječila put. On je kombijem pri brzini od 130 kilometara na čas udario u policijsko vozilo, ubrzo se zaustavio i onda iz njega skočio u Drinu gdje je uhapšen.

U policijskom automobilu lakše je bio povrijeđen i policajac Denis Rašić.