Premijer liga glavni cilj

04.02.2012.

FK Sutjeska - tribine

FOČA – Osvajanjem trećeg mjesta u Prvoj fudbalskoj ligi RS, što je najbolji rezultat u posleratnoj istoriji kluba, fudbaleri Sutjeske zaslužili su epitet najboljeg sportskog kolektiva Foče u 2011. godini.

Već ove godine, fočanski fudbaleri imaju lijepu priliku da naprave i korak više eventualnim plasmanom u Premijer ligu BiH. Sekretar kluba, Dalibor Rašević kaže da je priznanje za najbolji sportski kolektiv dodatni motiv fudbalerima na putu ka BH eliti.

– Prošle godine smo, zaista, ostvarili izvenredan rezultat na nivou RS. Bili smo treći, sa istim brojem bodova kao i drugoplasirana ekipa- kaže Rašević.

U Fudbalskom klubu Sutjeska posebno su ponosni na činjenicu da je većina igrača prvog tima iz sopstvenog omladinskog pogona.

– To nam posebno imponuje. Trenutno je bar 80 odsto igrača prvog tima iz našeg podmlatka. Samim tim, ovi rezultati dobijaju još više na značaju i težini- ističe operativac Sutjeske.

Glavni problem svih sportskih klubova u Foči je nedostatak sredstava, s obzirom da je zbog nezanteresovanosti sponzora sve spalo na opštinski budžet. I pored toga, Sutjeska nikome ne duguje.

– Novac je veliki problem i većih klubova od nas. Trenutno je naš jedini sponzor opština Foča. Privrednih kolektiva ima, ali malo ko ulaže u sport. Imamo sreću da je načelnik naše opštine bivši fudbaler i da ima razumijevanja. Naš klub bukvalno nema dugovanja, ni prema dobavljačima, ni prema savezu, a ne duguje se ni igračima- kaže Rašević.

U fudbalskom šampionatu RS trenutno je zimska pauza. Sutjeska u nastavak sezone ulazi sa novim trenerom i najvećim ambicijama.

– Gavni cilj je plasman u Premijer ligu BiH. Doveli smo trenera iz Bijeljine, Nikolu Balu. Smatramo da je on trener koji može da ispuni taj zadatak. Pojačali smo se i sa tri, četiri provjerena igrača i nadamo se ostvarenju naših ciljeva- zaključio je sekretar kluba, Dalibor Rašević.

Prva liga RS nastavlja se u martu. Sutjeska je prvi dio sezone završila na 4. mjestu sa svega bodom zaostatka za vodećom ekipom.

Konkurencija sve veća

Izbor najboljih sportista Foče obavila je posebna komisija, bodovanjem ostvarenih rezultata. Član komisije, zamjenik načelnika opštine, Olivera Elez kaže da je iz godine u godinu konkurencija sve veća.

– Svake godine, ova manifestacija je sve masovnija, pojavljuju se novi sportovi i novi kolektivi. Više je sportista u gradu što nam je naročito drago. Bilo je dosta nominovanih kandidata i dosta medalja koje su naši sportisti osvojili. Komisija je teško odlučila, ali svi koji su dobili nagrade sigurno da će ih zasluženo nositi i ostaće zabilježeni kao oni koji su doprinijeli, prije svega, afirmaciji sporta kao jedne od najljepših ljudskih djelatnosti- istakla je Elezova.

Predsjednik opštinskog Sportskog saveza, Čedo Zelović kaže da je osnovni cilj te organizacije omasovljavanje sporta.

– Sport je u Foči organizovan u 12 kolektiva sa preko 1000 sportista. Imamo brojne škole sporta, a ostvarujemo odličnu saradnju i sa osnovnim školama koje nam ustupaju svoje prostore. Sve veći broj sportista se prijavljuje u klubove. To nam i jeste cilj, da se što više omasovi sport i da se djeca kanu ulice i da postanu dobri ljudi i dobri sportisti- rekao je Zelović.