Pustolovina do najhrabrijih [FOTO]

15. фебруара 2012. 058.ba

Živorad i Jelena Gudović

Živorad i Jelena Gudović

VIŠEGRAD – Sedmočlana ekspedicija uspjela je prošlog četvrtka doći do najudaljenijeg višegradskog sela Zemljice gdje su posjetili jedine žitelje tog sela, bračni par Gudović, Živorada i Jelenu.

Na inicijativu Gordana Ristića, zeta bračnog para Gudović, krenulo se u istinsku pustolovinu. Sa njim su krenuli i njegovi sinovi Marko i Nemanja, Radovan Lipovac, Miroslav Baranac, Petko Ristić i Vladimir Šimšić. U jutro 9. februara, krenuli su iz Višegrada do sela Ristići, gdje su prenoćili.

Put su nastavili sutradan po velikom mrazu, a Drina ih je dočekala okovana ledom. Jedini način da se stigne do Gudovića bio je čamcem. Vožnja čamcem je trajala nešto više od sat vremena da bi se potom iskrcali na obali Drine odakle su strmim stazama krenuli prema selu Zemljice.

Radi veće bezbjednosti, članovi ekspedicije su se podjelili u dvije grupe. U prvoj grupi bili su Miroslav Baranac i Marko Ristić, koji su nakon višečasovnog hoda po izuzetno velikom snijegu stigli do Gudovića.

Nakon njih, stigla je i druga grupa, koju su činili Radovan, Gordan i Vladimir, dok su kod čamca ostali Petko i Nemanja Ristić. Sve vrijeme pustolovine bili su u neprekidnoj vezi putem putem radio veze jer u ovom dijelu višegradske opštine nema signala niti jednog mobilnog operatera.

Gudovići su ih srdačno dočekali. Bilo im je izuzetno drago ponovo čuti ljudski glas, jer, kako kažu, poslednji put kada su sa nekim razgovarali, bilo je za Božić, kada ih je posjetio sin koji živi u Beogradu.

Nakon rata, 1997. godine, vratili su se na porušena ognjišta i krenuli ispočetka. Imaju 17 koza, a žita za prehranu je sve manje. Živorad dodaje da je zbog toga prinuđen da im donosi četine kako bi ih prehranio i uštedio bar malo žita, jer se zima odužila i ne nazire joj se skori kraj. Putevi do Zemljica su neprohodni, udaljeni su od Višegrada 37 kilometara, a najbliže komšije su 17 kilometara dalje od njih.

Nakon dužeg razgovora, članovi ekspedicije Gudovićima su predali paket sa hranom i lijekovima, a zatim se uputili nazad prema Drini gdje su ih čekali Petko i Nemanja. Čekao ih je dug i nepredvidiv put nazad do Višegrada. Veliku zahvalnost članovi ekspedicije upućuju Milu Lakiću, koji je obezbjedio motor za čamac i gorivo.

Veliki borac

U svom životu Živorad je preživio dosta toga. Gorštački život u divljini nije lak. I pored zdrave sredine u kojoj je odrastao, Živorad je više puta vodio najveću bitku, bitku za život. Čak pet puta je operisan i svaki put izlazio kao pobjednik. Nijedna operacija nije bila bezazlena, jer je svaki put u pitanju bilo neko od malignih oboljenja.

[royalslider id=“39″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslav Šimšić

Rođen u Višegradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Student četvrte godine Filozofskog fakulteta na Palama, odsjek novinarstvo.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslav Šimšić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,