Sahranjen novinar Ljubomir Mutapčić

06.02.2012.

Ljubomir Mutаpčić

VIŠEGRAD – Na Gradskom gorblju u Crnči u Višegradu danas je sahranjen novinar Ljubomir Mutapčić, koji je u subotu, 4. februara, preminuo u 82. godini života.

Doajen višegradskog i sprskog novinarstva pisao je za beogradske “Večernje novisti” punih 45 godina, radio je za Radio-Sarajevo i mnoge druge elektronske i pisane medije, a osnivač je “Višegradskih novina” i jedan od utemeljivača Radio-Višegrada. “Najbolji dokaz da je novinarstvo bolest zavisnosti je novinar Mutapčić, koji je do posljednjeg daha pisao za svoj omiljeni list”, rekao je na komemoraciji njegov kolega i prijatelj Radoje Tasić.

Govoreći o Mutapčiću kao radniku opštinske administracije, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je istakao da je on bio odbornik u opštinskom parlamentu u više navrata i da se njegova riječ s pažnjom slušala, a ideje, uglavnom, prihvatale.

Novinar Slavko Heleta je na posljednjem ispraćaju na groblju rekao da je umro čovjek koji je Višegrad nosio u srcu.

“Čiča Ljubo je bio čovjek od koga su polazile brojne inicijative, novinar kome su se kao svojevrsnom domaćinu obraćale kolege po peru pri dolasku u Višegrad, čovjek koji je uvijek bio spreman za kafu i prijatan razgovor u najljepšoj ljetnjoj bašti od Beograda do Dubrovnika, kraj ćuprije na Drini, koja ga je uvijek i iznova inspirisala da piše i kada ga zdravlje nije služilo. Drugovao je sa običnim ljudima u kafanama i na ulici, bez ikakvih predrasuda, ne predajući se ni u podmaklim godinama”, rekao je Heleta.

Prema posljednjoj Mutapčićevoj želji, na putu ka groblju kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima preko mosta Mehmed-paše Sokolovića prenijeli su višegradski novinari.

SRNA