“Siju” ključeve, telefone, novčanike…

11.02.2012.

Trafika u Foči

FOČA – Cipele, satove, nakit, naočare, novac, telefone, dokumenta, kišobrane, torbe, odjeću… gotovo svakodnevno na javnim mjestima zaboravljaju mnogi Fočaci pritisnuti brigama i problemima.

Zaboravni i rasijani građani lične stvari najčešće zaboravljaju na pultovima banaka, šalter sala, trafika, ali i u lokalima, prodavnicama, na klupama i autobuskim stajalištima.

– Skoro svaki dan neko nešto zaboravi. Mobilni telefon, indeks, lične karte najčešće. Sve to sačuvamo ili istaknemo na izlog. Obično kasnije dođu po svoje stvari, a bilo je slučajeva da se sjete tek poslije deset dana – priča zaposlena na trafici u centru grada Tomana Radović.

Radovićeva kaže da im se jednom desilo da je čovjek, kupujući novine, ostavio novčanik na pultu u kojem je bilo 1.500 evra.

– Čovjek je platio novine i otišao, a ostavio novčanik. Sklonila sam ga unutra da ne bi neko uzeo. Vlasnik se poslije nekoliko sati vratio i tužno me pitao da mu nije slučajno ostao novčanik. Rekla sam da sam ga sačuvala i on me za pošteno čuvanje častio 50 maraka – ispričala je Radovićeva.

U opštinskoj šalter sali kažu da svakodnevno neko nešto ostavi i zaboravi prilikom popunjavanja papira i formulara.

– Najčešće su to dokumenta, ključevi, telefoni, torbe i torbice. Desi se da se odmah vrate po zaboravljenu stvar, a nekad poslije čak nekoliko dana – kaže šalter radnica Slavica Fulurija.

Fulurija i sama kaže da i ona ponekad zbog preopterećenosti poslom i obavezama zaboravlja lične stvari.

– Dešava mi se da kupim namirnice u prodavnici, platim i izađem, a kesu sa namirnicama ostavim – priča Fulurija.

Tamo gdje teče najviše novca, najmanje se i zaboravlja. Tako u bankama kažu da novčanice rijetko ko zaboravlja.

– Klijenti zaborave šalove, kape, dokumenta, fascikle. Jednom je čovjek zaboravio putnu torbu. Srećom, imamo video-nadzor pa sve brzo riješilo – navela je radnica Hipo banke Zorica Bodiroga.

I manje zaboravni u lokalima i restoranima svašta “posiju”.

– Najviše telefone, cigarete, sveske ili knjige, rukavice, kape… Bilo je slučajeva da gosti zaborave kaput, a dešava se da zaborave i da plate – pričaju konobari u lokalu “Sinema”.

U lokalnom radiju kažu da imaju pun paket ključeva, privjesaka, novčanika, nakita koje su pronašli građani na ulici, klupama i autobuskim stajalištima po koje godinama niko nije došao.

Zaborave i cipele

U obućarskoj radnji “Nina” kažu da svake godine skupe po najmanje dvadeset pari cipela koje ljudi donesu na popravku i zaborave.

– Pune dvije police su takve obuće koja samo skuplja prašinu. Jednom je žena došla poslije godinu po jedne cipele i rekla nam da će po druge doći kada joj zatrebaju – kaže obućarka Nevenka Pljevaljčić.