Situacija u Foči alarmantna

06.02.2012.

Kolona u Dobrom Polju

FOČA – Milenko Jagličić i Radmila Perišić koji su od petka zarobljeni sniježnim lavinama, proveli su 36 sati u automobilu u mjestu Sijeračke Stijene na magistralnom putu Dobro Polje – Foča. Jutros su evakuisani do prvog naselja odakle ih je helikopter Helikopterskog servisa RS prebacio u Foču. U mjestu Osija je od petka bila i Radenka Srndović radnik Opštine Foča koja je juče evakuisana do Dobrog Polja.

– Zadnjim atomom snage sam izdržila u automobilu cijelu noć. Bilo je užasno, strah, neizvjesnost i prava borba za život u užasnim polarnim uslovima – rekla je Srndovićeva. Svi zarobljeni u automobilima i drugim prevoznim sredstvima na dijelu magistralnog puta Foča-Dobro Polje, njih ukupno 11, su izbavljeni sa zatrpanog puta. Noć su proveli u Dobrom Polju. Među njima je bio i Tomislav Bogdanović.

– Noć smo proveli u autobusu bez hrane i vode, a vrata na autobusu su bila otvorena. Sutradan smo tri sata pješačili do Miljevine – ispričao je Bogdanović.

U Foči je alarmantno stanje. Visina snježnog pokrivača u gradu je 80 cm. Snježnim nametima zatrpan je i magistralni put prema Šćepan Polju. Prohodno je do naselja Kopilovi što je od Foče 8 km.

– Ovo je sramota. Ovaj put povezuje dvije države – rekao je nam Ćetko Grujević iz naselja Kopilovi. U funkciji nije ni magistralni put prema Gacku, preko Tjentišta, kao ni put Foča – Sarajevo zbog neprohodnosti puta od Miljevini ka Dobrom Polju. Civilna zaštita opštine Foča pokušava da se mehanizacijom probije do lokalnih puteva u selima koja su osječena od svijeta i gdje je snijeg napadao i do dva metra. Zbog svega ovoga načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović je proglasio vanredno stanje elementarne nepogode.

– Najbitniji su ljudski životi, a posebno nas plaši najava da će snijeg padati do četvrtka – kaže Krsmanović. Snabdjevanje Foče el.energijom i vodom je uredno. Snijeg trenutno ne pada.

Opština Foča