Spala škola na šačicu đaka

06.02.2012.

Damjana Joksimović

VIŠEGRAD – U osnovnoj školi u selu Prelovu kod Višegrada prije trideset i više godine nastavu je pohađalo oko dvije hiljade učenika, a danas ovdje prve riječi sriče i piše svega pet đaka.

Kao pilići oko kvočke, pored stare peći, u tri klupe okupili se svi učenici. Učiteljica Damjana Joksimović stigla je iz Višegrada a njeni đaci, Dejan Vuković, Stefan Vujčić, Željana Karganović, Dragan Cuca i Aleksandar Ninković došli su na nastavu na vrijeme tankom prtinom preko smetova.

Djeca i na minusima pucaju od zdravlja, smijeh im krasi lice a priča teče o onom šta im se dešava ne samo u školi već kod kuće gdje se uz zimske radosti uče i najtežim seoskim poslovima.

– Kad dođem kući, na kapiji me dočeka mačak Garo koga sam, kad je bio mače našao pored puta gladnog i pokislog. On mi se savije u krilu i prede dok grijem promrzle noge pored šporeta i pijem vruće mlijeko koje mi je baka pripremila – priča učenik drugog razreda Dejan Vuković.

Kad se ogrije i ruča, Dejan trči do štale da “prihvati” tek ojagnjilo jagnje. Kaže da ih ima desetoro i da svakom od njih daje imena. Jedno od njih, koje ima crno-bijele fleke i kudravu vunu i koje stalno bleji kad ga ugleda dao je ime Bekan.

Željana Karganović je već odrasla djevojčica, učenica je petog razreda. Ona uveliko pomaže majci oko najtežih poslova.

– Pomažem joj da raspremi kuću, pomuze krave, razlije mlijeko i usiri sir. Najviše volim da gledam kako tele sisa majku i onda ga, kad se najede, “odlučim” u njegov dio štale u koji obavezno stavim slame da ne ozebe – priča Karganovićeva.

Učenica četvrtog razreda Dragana Cuca je ispričala učiteljici kako je njen djed uči da bude pčelar.

– Kad nešto radi oko pčela u košnici on mi obuče bijelo odijelo, stavi rukavice i šešir na glavu, kako me pčele ne bi ubole. Onda mu dodajem ramove a on mi pokazuje kako pčele rade i donose slatki nektar da naprave med – objašnjava Dragana.

Učiteljica Damjana je puna utisaka o doživljajima svojih učenika sa sela.

– Kaže mi jedna učenica da ne bi mogla da živi u gradu. Veli da u njenom selu ima raznih životinja kao u knjizi “U svijetu medvjeda i leptirova” Branka Ćopića koju je pozajmila iz školskog ormara i pročitala naglas svojoj baki – kaže učiteljica Damjana.

Ova seoska učiteljica se pribojava da ne dođe vrijeme da se, zbog nedostatka đaka, i vrata na ovoj školskoj zgradi zaključaju.

– Pričale su mi starije kolege da je prije tridesetak godina u ovoj i njenim područnim školama radilo oko 40 prosvjetnih radnika. Toliko ih sad ima u gradskoj školi – završava priču učiteljica pozivajući djecu sa školskog odmora u učionicu.

Peti čas

Učiteljica Damjana kaže da nije teško raditi u seoskoj školi u odjeljenju gdje su zajedno dva učenika drugog, dva četvrtog i jedan petog razreda.

– Najneobičnije je kad učenica petog razreda ima peti čas a ostali odu kući. Nas dvije ostanemo same u učionici. Ona je odlična učenica, brzo savlada gradivo i onda pričamo o svemu, najviše o selu i seoskim poslovima, kao najbolje drugarice – kaže Dejana.