Starica neće sa ulice u toplu garsonjeru

03.02.2012.

Starica neće sa uliceFOČA – Starica Anđa Pljevaljčić (81), koja od marta prošle godine živi na garažama u centru Foče, juče je i pored negodovanja bukvalno sa ulice useljena u garsonjeru u Nemanjinoj ulici u fočanskom naselju Međurječje koju joj je dodijelila opština.

Nakon što je privatizacijom Zemljoradničke zadruge “Zelengora”, ostala bez prostorija u direkciji tog preduzeća gdje je stanovala, Anđa je od novog vlasnika Gordana Pavlovića odbila ponudu za smještaj i sve do juče se nalazila na ulici, živjeći na improvizovanim garažama ispod zgrade.

Odbila je i ponudu Centra za socijalni rad za smještaj u starački dom, poslije čega se u rješavanje problema uključila i lokalna zajednica, pa joj je dodijeljen opštinski stan.

Iako je pristala na ponudu opštine i, kako kažu socijalni radnici, prethodnih nekoliko dana sa nestrpljenjem dolazila u prostorije Centra za socijalni rad raspitujući se kada će konačno useliti u stan, Anđa je negodovala zbog preseljenja.

– Hoću ovdje da krepam – ponovila je u više navrata nezadovoljna Anđa Pljevaljčić naglašavajući da ne želi da ide u stan.

– Pavlović me istjerao iz stana, na ulici sam skoro godinu. Spavala sam ovdje na garažama, a išla sam i po haustorima. Vuku mi stvari negdje, ne znam gdje će sa njima, hoće da ih bace. Ja više ništa nemam. Ovo nije u redu – ponavljala je Anđa.

Socijalni radnik Snežana Mandžo kaže da je Anđa potpisala da prihvata useljenje, ali da je “kao i uvijek nezadovoljna”.

– Ne znam ko bi njoj mogao udovoljiti. Podnosila je zahtjev Centru za socijalni rad da joj se pomogne i da joj se nađe stan, iako joj je još ranije bilo nađeno privremeno rješenje. Sada joj je data garsonjera od 21 kvadrat sa novom sudoperom, bojlerom, kadom i itisonom – rekla je Snežana Mandžo i dodala da Anđa jedan dan hoće u stan, drugi dan neće.

– Vidite kako su niske temperature, ona hoće da umre na garažama, ali mi joj to nećemo dozvoliti. Biće joj prenesene stvari, šporet i drva. Kada se prvi put ogrije, mislim da neće toliko plakati i žaliti. Svaki dan može da dođe ovdje na garaže da sjedi – kaže Mandžo.

Pravnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, Rada Krnojelac ističe da je opštinska uprava odlučila da dodijeli Anđi garsonjeru u centru grada.

– Ona je na neki način protestovala zato što je imala smještaj u direkciji “Zelengore”. To nije bio stan, već neki hodnik gdje je živjela od osamdeset i neke godine. Stečaj je završen, drugi su kupili zgradu i ona je ostala bez smještaja, ne prihvativši ponudu novog vlasnika. Našli smo garsonjeru u centru s obzirom na to da je čitav život provela u tom dijelu grada. Međutim, ona pravi probleme – kaže Krnojelac.

Anđin “slučaj”

Anđa Pljevaljčić je penzioner i nekadašnji radnik “Zelengore”. Za svoju situaciju, osim novog vlasnika ovog preduzeća Gordana Pavlovića, okrivljuje i stečajnog upravnika Vlada Simovića za kojeg smatra da je u procesu privatizacije bio dužan da joj kupi stan.